Terroristáktól félti a világ atomfegyvereit Obama

Vágólapra másolva!
A nukleáris terrorizmus megelőzéséről tárgyal Washingtonban a világ országainak vezetőivel Barack Obama amerikai elnök. A konferencián, amelynek célja, hogy ne kerülhessen atomfegyver terroristák kezébe, Ukrajna felajánlotta, hogy Amerikának adja teljes erősen dúsított uránkészletét.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök és külföldi államfők kétoldalú tárgyalásaival hétfőn Washingtonban megkezdődött az a kétnapos nukleáris biztonsági csúcstalálkozó, amelynek a nukleáris terrorizmus megelőzését szolgáló program elfogadása a célja. Ez a legnagyobb nemzetközi értekezlet az Egyesült Államokban az ENSZ 1945-ös San Franciscó-i alakuló konferenciája óta, az esemény 47 állam részvételével zajlik.

A konferencia kedden közös nyilatkozattal zárul, amelyben a részvevők konkrét vállalásokat tesznek, hogy megakadályozzák a nukleáris technológiák és anyagok illetéktelen kezekbe kerülését. Az amerikai elnök a találkozó előtt közölte: az Egyesült Államokra és a világra nézve az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy egy terrorszervezet esetleg atomfegyver birtokába jut.

Nem mindenki lesz ott

A hivatalosan hétfőn este munkavacsorával megnyíló tanácskozás előtt Obama programjában szerepel találkozó a kínai, továbbá az ukrán, az örmény és a dél-koreai elnökkel. Az amerikai elnök már vasárnap találkozott az indiai és pakisztáni kormányfővel, továbbá a dél-afrikai és kazah elnökkel.

A Stratfor amerikai kutatócsoport elemzése szerint nem teljesen világos a csúcstalálkozó célja, hiszen a meghirdetett célhoz - állami vállalások a plutónium- és magasan dúsított uránkészletek, és egyéb atomfegyverkezési célú anyagok biztonságos tárolására és szállítására, a csempészet megelőzésére - nincs szükség ilyen magas szintű konferenciára.

Az intézet szerint a lényegi egyeztetésekre a kétoldalú találkozókon kerülhet sor. Fontos lesz Obama és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök találkozója, miután a két ország között az utóbbi hónapokban több kérdés miatt feszültté vált a viszony. Obama nem találkozik Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel, akivel előző héten Prágában tárgyalt a START-III leszerelési szerződés aláírásakor. Az európai vezetők közül az amerikai elnök csak Merkel kancellárral folytat kétoldalú eszmecserét, nem találkozik sem a francia, sem az olasz vagy a spanyol vezetőkkel, és nem tárgyal Herman Van Rompuyjel, az EU új elnökével sem.

Jordánia, Ukrajna

Obama és II. Abdallah jordániai király megbeszélésükön sürgették Izraelt és a palesztinokat, hogy mielőbb indítsanak közvetlen béketárgyalásokat. Egyetértettek abban, hogy a feleknek tartózkodniuk kell a bizalmat megingató cselekedetektől. Obama újabb szankciókat szorgalmazott az amerikai álláspont szerint titokban atomfegyver kifejlesztésére törekvő Irán ellen.

Ukrajna 2012-ig megválik erősen dúsított uránból álló teljes készletétől, amely több atombomba előállítására is alkalmas volna - jelentette be a Fehér Ház az amerikai és az ukrán elnök találkozója után. Megfigyelők szerint talán az Ukrajnára vonatkozó bejelentés a legfontosabb konkrét vállalás a washingtoni csúcsértekezleten. Ukrajna a magasan dúsított uránkészlet "jelentős részét" az Egyesült Államokba fogja szállítani újrafeldolgozásra.