Kiválthatják az ipart a kubai borbélyok

Vágólapra másolva!
Kibérelhetik az államtól a kisebb szépségszalonokat, borbélyüzleteket a dolgozók Kubában. Az újabb óvatos gazdasági reform értelmében annyit kérhetnek egy hajvágásért, amennyit a piac elbír, de nem kapnak majd állami fizetést, és adót kell fizetniük.
Vágólapra másolva!

Magánosítanak több száz borbélyműhelyt és szépségszalont Kubában - írja a BBC. A három vagy kevesebb székkel rendelkező üzletekben dolgozó fodrászok és kozmetikusok lehetőséget kapnak, hogy visszamondják havi fizetésüket, kibéreljék az üzlethelyiséget és adót fizessenek bevételeik után.

Mindenkinek egy meghatározott összeget kell majd befizetnie - átlagos havi forgalma 15 százalékát -, cserébe maga szabhatja meg szolgáltatása árait, és várhatóan több is marad a zsebében, mint az állami fizetés. Kubában 1968-ban államosítottak minden kisvállalkozást, de a szolgáltatások színvonala már régóta rendkívül alacsony, és a szektorban eluralkodott a lopás.

A kubai vezetés Fidel Castro 2008-as visszavonulása után lépett a politikai berendezkedés megőrzése melletti óvatos gazdasági reformok útjára. Fidel Castro öccse, Raúl irányításával már kiadtak földműveseknek veszteségesen megművelt állami földeket, illetve egyes taxisofőrök is kiválthatták az ipart, de a fodrászokra vonatkozó intézkedés az első, amely a kiskereskedelmi szektort érinti.

A folyamat azonban fokozatos lesz. A BBC szerint a legújabb változásokat például nem is jelentették be nyilvánosan, és nem tették közzé az állami sajtóban, csak az érintettekkel közölték.