Kaczynski kiszemelt sírhelye ellen tüntettek Lengyelországban

Vágólapra másolva!
Lengyelország több városában is tüntetések kezdődtek, miután a krakkói bíboros bejelentette, hogy a város székesegyházában, a Wawelban fogják eltemetni a múlt héten légi katasztrófában elhunyt lengyel elnököt. A tüntetők azért tiltakoznak a kiszemelt hely ellen, mert az lengyel királyok és hősök nyughelye: az utcára vonuló tömeg Lech Kaczynski elnököt inkább egy varsói temetőben helyezné végső nyugalomra.
Vágólapra másolva!

Több százan tüntettek szerdán a krakkói püspöki palota előtt az ellen, hogy a repülőszerencsétlenség áldozatául esett Lech Kaczynski elnököt és hitvesét a városban, a Wawel-székesegyházban temessék el. A tüntetők azért nem nézik jó szemmel Kaczynski tametési terveit, mert a Wawel a lengyel királyok koronázó- és temetkezési temploma, lengyel szentek, hősök és költők nyughelye.

Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros érsek kedden este jelentette be, hogy a Kaczynski házaspárt a Wawel-székesegyház kriptájában helyezik végső nyugalomra. Krakkóban már kedden este is tüntettek, miután nyilvánosságra került az elképzelés, hogy az elnöki párt a Wawelben temetik. A tüntetők követelték, hogy Kaczynskit és hitvesét inkább a varsói nemzeti sírkertben, a Powazki temetőben hantolják el.

Szerdán este még több tüntető gyűlt össze a krakkói püspöki palota előtt, de nagy számban voltak jelen ellentüntetők is. A transzparenseken egyebek között az volt olvasható, hogy "A Wawel a királyoké" és "Kardinális tévedés". A tüntetők egy része azt skandálta, "Powazki, Powazki", mások némán demonstráltak.

A több száz fős ellentábor viszont "Engedjétek, hogy békében nyugodjon", "Legyen vége a viszálynak a sír felett", és "Köszönjük, bíboros úr" feliratokat tartott a magasba. Valamennyiük kezében ott volt Kaczynski fényképe.

Szerda estére Lengyelország több városában, így Varsóban, Wroclawban, Poznanban, Gdanskban, Katowicében és Lódzban is tüntetést hirdettek a temetés színhelye ellen. A tiltakozók a Facebook közösségi portálon szerveződnek, és ott adják hírül a demonstrációkat.