Leállt a brit légi közlekedés az izlandi vulkán miatt

Vágólapra másolva!
Teljesen lezárták a légi forgalmat Nagy-Britanniában, miután az izlandi Eyjafjallajökull jégmezőn található vulkán hamuja sodródott a légtérbe. A vulkán miatt a frankfurti repülőtéren is töröltek járatokat, és fontolóra vették a német légtér lezárását is. A lezárások több budapesti járatot is érintenek.
Vágólapra másolva!

Teljesen leállt a légi forgalom csütörtök délután Nagy-Britanniában, mivel egy izlandi vulkán kitörése miatt vulkáni hamu sodródott az ország fölé, veszélyeztetve a repülőgépek biztonságos működését. A leállás több budapesti járatot is érint.

Korlátozásokhoz vezettek a légtérlezárások a németországi repülőtereken is. A frankfurti nemzetközi repülőtéren csütörtök kora délutánig több mint 30 járatot töröltek. A korlátozások elsősorban a nagy-britanniai és a skandináviai járatokat érintették. Értesülések szerint az európai repülésügyi hatóságok fontolóra vették a német légtér lezárását is.

A 2001. szeptember 11-i amerikai merényletsorozat óta most függesztették fel első ízben a légi forgalmat Angliában. Az országos légi irányítási központ utasítása alapján helyi idő szerint legalább 18 óráig - közép-európai idő szerint 19 óráig - egyetlen járat sem léphet be a brit légtérbe, és egyetlen repülőgép sem szállhat fel brit repülőterekről.

Március után ismét kitöréssel fenyeget az izlandi Eyjafjallajökull jégmezőn található vulkán, ezért szerdán reggel nyolcszáz embert telepítettek ki a környékről. Az evakuáltakat a Vöröskereszt központjaiba irányították. (Erről bővebben itt olvashat.)