Megtartották a brit történelem első miniszterelnök-jelölti tévévitáját

Vágólapra másolva!
Televíziós vitában csapott össze csütörtök este a választásokra készülő Nagy-Britannia három legnagyobb pártjának vezetője. Gordon Brown, David Cameron és Nick Clegg a megszorításokról és reformokról vitázott egymással: az első, kevés újdonsággal szolgáló  tévévitát még két másik követi majd a külpolitikásról és a brit gazdaságról.
Vágólapra másolva!

A történelem során először rendeztek televíziós vitát a brit pártok miniszterelnök-jelöltjeinek csütörtökön: a három legnagyobb párt jelöltjei a megszorításokról, az adóügyekről és a politikai reformokról vitáztak 90 percen keresztül az ITV1 műsorán. Gordon Brown, a brit Munkáspárt miniszterelnöke David Cameronnal, a konzervatívok jelöltjével és Nick Cleggel, a Liberális Demokraták jelöltjével mérkőzött meg a kamerák előtt: a vitát hosszú hetek egyeztetései után, 70 pontos szabályrendszer megalkotásával sikerült összehozni.

A BBC politikai elemzője szerint a vita legfontosabb újdonsága az volt, hogy a liberális jelölt is bekerült a köztudatba, a két fő rivális, Brown és Cameron ugyanis semmi olyat nem mondott, ami lényegesen átírná a választással kapcsolatos közbeszédet. A csütörtöki volt az első tévévita, amelyet még két másik követ a brit külpolitikáról, illetve az ország gazdaságáról.

Megszorítások, bevándorlók és szövetségesek

A csütörtöki vitában Brown többek közt azzal vádolta Cameront, hogy az szeretné elfedni a szükséges megszorításokat a választók elől - írjaa BBC. A konzervatív vezető azzal vágott vissza, hogy inkább Brown akarja megijeszteni a szavazókat a tervezett intézkedésekkel.

A vita során elhangoztak megszorító ígéretek is: Cameron például azt mondta, kormányra kerülése esetén 10 százalékkal csökkenti a képviselők számát, 5 százalékkal a miniszterek fizetését, és lehetővé teszi a képviselők visszahívását, amennyiben a választók nem elégedettek velük. A liberálisok jelöltje, Clegg erre azzal replikázott, hogy az ő pártja már korábban is nyújtott be ilyen javaslatot, de a többi párt azt nem támogatta, ahogy a pártfinanszírozás reformjáról szóló javaslatukat sem.

Gordon Brown a BBC szerint a bevándorlással és a politika megtisztításával kapcsolatban is a liberálisok támogatását kereste, és szerette volna azt sugallni, hogy Clegg és ő közös állásponton vannak. A BBC szerint a vita során szinte szállóigévé vált Gordon Brown szájából, hogy"Egyetértek Nickkel" A liberális politikus azonban ezt a próbálkozás határozottan visszautasította, és közölte: megdöbbent azon, hogy Brown most az egység látszatát próbálja kelteni, miközben kormányzása idején még elutasította a szóban forgó javaslatokat.

Cameron közben a bevándorlásról is konkrét ígéreteket tett: azt mondta, szerinte korlátot kellene szabni az unión kívüliek bevándorlására, és az EU-hoz újonnan csatlakozó tagállamokkal szemben is átmeneti korlátozást kellene érvényesíteni.

A BBC szerint a vita sokkal kimértebb, adatokban gazdagabb volt, mint amit a brit parlamentben megszokhattak, ahol a három párt vezetői gyakran dühösen és agresszívan szólalkoznak össze. A közönség kénytelen volt az egész vitát néma csendben végighallgatni, a szabályok között ugyanis az is szerepelt, hogy csak a vita elején és legvégén tapsolhatnak.