A liberálisok felzárkóztak a konzervatívok mellé Nagy-Britanniában

Vágólapra másolva!
A YouGov közvélemény-kutató felmérése szerint a brit liberális párt jelentősen növelte támogatottságát a brit történelem első televíziós miniszterelnök-jelöltek közötti vitája óta. A kutatás szerint a konzervatívok, a liberálisok és a kormányzó Munkáspárt között csak néhány százalékos a különbség a május 6-ai választások előtt.
Vágólapra másolva!

Szinte példátlan előretöréssel megelőzték a kormányzó Munkáspártot a brit liberálisok a szombaton közölt legfrissebb országos népszerűségi felmérés szerint, jelezve, hogy a brit politikatörténet első televíziós miniszterelnök-jelölti vitája mekkora hatást gyakorolt a választói pártrokonszenvre.

A YouGov közvélemény-kutató cég szerint a listát vezető Konzervatív Párt tábora négy százalékpont veszteséggel most 33 százalékos, a Labour - 3 pontos veszteséggel, 28 százalékos támogatottsági aránnyal - jelenleg a harmadik. A Liberális Demokraták előretörése sejthető volt már a csütörtök esti televíziós vita után, a műsort követő első felmérések szerint ugyanis a 15 milliósra becsült nézőközönség nagy többsége Nick Clegget, a liberálisok fiatal vezetőjét minősítette az összecsapás egyértelmű győztesének.

A Populus közvélemény-kutató által megkérdezetteknek például a 61 százaléka ítélte a legjobbnak a 43 éves Clegg teljesítményét. A vitán a három legnagyobb brit parlamenti párt vezetői vettek részt; a kormányzó Munkáspártot Gordon Brown miniszterelnök, a Konzervatív Pártot David Cameron, a Liberális Demokratákat Clegg képviselte.

A televíziós vita a brit belpolitika történelmi jelentőségű mozzanata volt, ugyanis miniszterelnök-jelöltek még soha nem vitáztak kamerák előtt az eddigi választási kampányok során. A május 6-án esedékes parlamenti választásokig még két további ilyen műsor lesz. Ha Clegg teljesítménye a hátralévő két tv-vita során is ennyire kedvező fogadtatásra lel, annak szakértők szerint már meg kell majd mutatkoznia a választási szavazatarányokban is.

Ha a voksoláson a legfrissebb közvélemény-kutatásoknak megfelelő szavazatarány alakulna ki, akkor egyetlen párt sem szerezne abszolút többséget az alsóház többi frakciójának együttes létszámához képest, ami a brit parlamenti rendszerben igen ritka koalíciókényszer, vagy új választások lehetőségét vetné fel. Ha koalíciós tárgyalások kezdődnének, az eddigi 17-19 százalékos támogatottsági sávjukból esetleg tartósan és jelentősebb szavazatnyereséggel kitörő Liberális Demokraták tárgyalási kulcspozícióban, ennek révén pedig akár kormányzati szerepkörben is találhatnák magukat a választások után.