Buszt küldtek a briteknél rekedt magyar diákokért

Vágólapra másolva!
Nem tudott hazautazni angliai diákcsere-programjáról egy nyíregyházi gimnázium 37 tanulója. A diákok pénteken indultak volna haza, de a vulkáni hamufelhő miatt nem szállt fel repülőgépük. A diákok átmeneti szálláson várták meg, míg iskolájuk busza értük ment. Vasárnap tudtak hazaindulni.
Vágólapra másolva!

Magyar diákok angliai tartózkodását hosszabbította meg az izlandi vulkánkitörés, amely miatt a csoport repülőgépe nem tudott felszállni. A gyerekek vasárnap, busszal indultak haza. A londoni magyar főkonzulátus szerint az egyik nyíregyházi gimnázium 37 tanulója vett részt diákcsereprogramon Cambridge-ben, ám szállásuk csak péntekig volt biztosítva.

A gimnazisták pénteken utaztak volna haza a Wizz Air járatával, amely azonban a csütörtök délután óta érvényben lévő teljes brit légtérzárlat miatt nem érkezett meg Budapestről. A csoportnak - a magyar főkonzulátus közbenjárására - londoni magyar egyházi szervezetek biztosítottak szállást a hétvégére, miközben gimnáziumuk buszt indított értük. A busznak a brit és a francia part között közlekedő járműszállító vonatra sikerült menettérti jegyet szerezni, és a csoport vasárnap így haza tudott indulni.

A főkonzulátusra néhány tucatnyi hívás érkezett Nagy-Britanniából elutazni kívánó magyaroktól a brit légtérzárlat elrendelése óta. Ők mind tanácsot kértek az utazás megszervezéséhez, de vasárnapig - a nyíregyházi diákcsoporton kívül - Nagy-Britanniában rekedt, jelentős létszámú magyar csoportról a képviselet nem kapott bejelentést.

A március 21-én aktivizálódott dél-izlandi Eyjafjallajökull (rövidebb nevén Eyjafjöll) tűzhányó április 14-i kitörése lövellt olyan sok vulkáni hamut a légkörbe, amely veszélyezteti a légi közlekedést. Már szerdán korlátozták a repülést Nagy-Britanniában, majd Hollandia, Belgium, Luxemburg és a Skandináv országok következtek. Azóta újabb és újabb országokban tiltották meg a repülést, miközben a többi helyen meghosszabbították a zárlatot (az aktuális helyzetről bővebben itt olvashat). A kimaradások súlyos károkat okoznak a légitársaságoknak, és sok állami vezetőt akadályoztak meg abban, hogy részt vegyenek Lech Kaczynski lengyel elnök vasárnapi temetésén, ugyanakkor a vulkáni hamu szép vörös naplementéket és napfelkeltéket okoz.