Nehezítheti a sziget egyesítését az új észak-ciprusi elnök

Vágólapra másolva!
Nem választották újra az egységről tárgyaló jelenleg elnököt Észak-Cipruson, ami megnehezíti a kettészakadt szigetország egyesítését. Az új elnök, Dervis Eroglu egyesítés helyett két külön állam laza partneri kapcsolatát szeretné elérni a szigeten. A választás eredménye Törökország uniós csatlakozására is kihathat.
Vágólapra másolva!

Az észak-ciprusi szakadár török államalakulatban vasárnap megrendezett elnökválasztást Dervis Eroglu, a jelenlegi elnök kihívója nyerte meg. A hét jelölt közül Dervis Eroglu kormányfő 50,4 százalékkal nyerte a választást, a szavazatok közel 42,3 százalékával a második helyen Mehmet Ali Talat hivatalban lévő elnök végzett.

Megfigyelők szerint Eroglu győzelme megnehezíti a szigetország egyesítéséről a görög cipriótákkal folyó tárgyalásokat, amelyeken az utóbbi hetekben Talat eredményt könyvelhetett el. Eroglu ugyan maga is a tárgyalások folytatása mellett van, azonban az ő álláspontja elfogadhatatlan a görögök számára. Eroglu első nyilatkozatában kijelentette: "együttműködve Törökországgal folytatom a tárgyalásokat, mert békét akarok, jobban, mint azok, akik szerint nem erre törekszem. Úgy vélem, bizonyos időn belül megállapodásra jutunk".

A ciprusi kormányszóvivő, Sztefanosz Sztefanou szerint Eroglu megválasztása "kétségtelenül negatív fejlemény (...) megvizsgáljuk, miként tudunk dolgozni és megoldást találni az új helyzet alapján".

Amennyiben nem sikerül megállapodásra jutni az ENSZ közvetítésével folyó egyeztetéseken, akkor a szigetország déli része - amely az Európai Unió tagja - megvétózza Törökország uniós csatlakozási aspirációit is. Az ENSZ április vége előtt vonja meg a tárgyalások mérlegét.

Az eddigi tárgyalásokon megállapodás született arról, hogy a föderációs berendezkedésű Ciprus két állam szövetségéből áll majd. Ezzel szemben Eroglu két külön állam laza partneri kapcsolatát helyeselné, de ezt a görög ciprióták kategorikusan elutasítják, mert az bebetonozná a sziget megosztottságát.

Ciprus déli része 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, egy héttel azt követően, hogy április 24-én a ciprusi török közösség megszavazta a szigetország egyesítéséről kidolgozott ENSZ-tervet, amelyet azonban a görög közösség ugyancsak referendumon elutasított. Ciprus 1974-ben szakadt ketté, amikor egy görög puccskísérlet nyomán Törökország megszállta a sziget északi részét, hogy megakadályozza a mediterrán ország egyesülését Görögországgal. Észak-Ciprust egyedül Törökország ismeri el önálló államként.