Rákbetegségben elhunyt a kubai szivar nagykövete

Vágólapra másolva!
Szombaton elhunyt az ismert kubai dohánytermelő, Alejandro Robaina, akiről szivarmárkát is elneveztek. A 91 éves kubai híresség rákban halt meg.
Vágólapra másolva!

Rákbetegségben 91 éves korában elhunyt Alejandro Robaina, a leghíresebb kubai dohánytermelő, a kubai szivar nemhivatalos nemzetközi nagykövete. A kubai dohányipar nemzetközi szimbólumának számító férfi szombati haláláról a kubai tömegtájékoztatás és a Habanos S.A. kubai szivarexportőr monopólium számolt be.

Robaina az egyetlen olyan kubai szivartermelő, akiről még életében szivarmárkát neveztek el, a Vegas Robainát, amely az egyik legújabb és legjobb szivarféle. Alejandro Robaina Kuba leghíresebb és a legjobb minőséget adó szivartermelő vidékén, Vuelta Abaja régióban született 1919. március 20-án, és ott is élte le életét, de közben a kubai szivar nemhivatalos nagyköveteként évtizedeken át járta a világot is.

Robaina az 1895-ben alapított családi birtokon maradt a Batista-rezsim bukása és Fidel Castro hatalomra kerülése, az ültetvény államosítása után is. Tízévesen kezdte a munkát, és öregkorára a kubai dohánykultúra élő enciklopédiájának számított. Hírneve növekedésével a világ szivarrajongóinak zarándokhelyévé vált a háza, ahol Robaina szívesen látott minden érdeklődőt akár vendégként, akár csak egy kiadós beszélgetésre a tornácon.

Az elmúlt években főleg azzal foglalkozott, hogy átadja tudását családtagjainak, köztük is elsősorban Hiroshi nevű unokájának, aki már korábban kézbe vette a napi ügyek irányítását. A csúcsminőségű kubai szivar termeléséhez nyújtott segítsége miatt a havannai kormány többször kitüntette. A Reloj kubai rádió szerint "kitörölhetetlen nyomot hagy a kubai dohány történelmében".