Nehézfémszennyezést észleltek a Marosba ömlő Aranyos folyón

Vágólapra másolva!
A verespataki aranybányából eredő nehézfémszennyezés került a romániai Aranyos folyóba, amely a Maros mellékfolyója. A víz a megszokottnál is pirosabb, jelenleg az összetételét vizsgálják.
Vágólapra másolva!

Nehézfémszennyezést észleltek a román hatóságok a romániai Aranyos folyón, amely a Tiszába ömlő Maros mellékfolyója. A román Agerpres és Mediafax hírügynökségek hétfői jelentése szerint a szennyezés a több mint negyven évvel ezelőtt bezárt verespataki aranybánya egyik elhagyott és beomlott tárnájából ered.

Azután jutott erre a kövekeztetésre a romániai Fehér megyei vízgazdálkodási hivatal, miután Abrud város rendőrei jelezték, hogy a településen átfolyó patak vizének a színe a szokottnál is pirosabb. Jelenleg vizsgálják a víz összetételét.

Az erdélyi Érchegységben lévő több mint negyven évvel ezelőtt bezárt bánya tárnáiból ellenőrzött mennyiségben naponta engednek ki vizet. Az Agerpres szerint vasárnap hirtelen nagyobb mennyiségű tisztítatlan víz ömlött a felszínre, és került a folyóvizekbe. A szokásosnál nagyobb mennyiségű bányavíz feltörését román szakértők az elhagyott tárnák egyik falának a beomlásával magyarázzák.

Az erdélyi Érchegységben lévő egykori bánya régóta fejtörést okoz a román hatóságoknak. Tavaly nyáron Fehér megye prefektusa a kormány segítségét kérte, miután a Rosia Poieni melletti zagytározóban lévő savas-ciános víz semlegesítésével megbízott cég egyoldalúan felbontotta a román állammal kötött szerződést, így a naponta több mint 20 ezer euróba kerülő semlegesítés a helyi hatóságokra hárult.