Fehéroroszországba menekült a bukott kirgiz elnök

Vágólapra másolva!
Fehéroroszországban tartózkodik a megbuktatott kirgiz elnök és három rokona - ezt a fehérorosz elnök jelentette be kedden. Eddig nem lehetett tudni, hová menekült a zavargások után hatalmától megfosztott vezető. Az ideiglenes kirgiz kormány nem zárta ki, hogy kérni fogják Kurmanbek Bakijev kiadatását.
Vágólapra másolva!

Kurmanbek Bakijev megbuktatott kirgiz elnök és három hozzátartozója Fehéroroszországban tartózkodik - jelentette be kedden az egykori szovjet köztársaság elnöke, Aljakszandr Lukasenka. Lukasenka elmondta: Bakijev hétfőn érkezett meg Minszkbe, miután előzőleg háromszor is beszélt vele telefonon.

Mindeddig nem lehetett tudni, hol tartózkodik a bukott kirgiz elnök. Bakijev csütörtökön érkezett meg az országával szomszédos Kazahsztánba, miután aláírta a lemondólevelét. Hétfőn a kazah külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Bakijev elhagyta Kazahsztánt, hozzátéve, hogy nem ismeri az úti célját.

Az ideiglenes kirgiz kormány korábban azt közölte: Bakijevet bíróság elé kell állítani a 85 halálos áldozatot követelő április elejei biskeki zavargások miatt. Omurbek Tekebajev miniszterelnök-helyettes szerint Bakijev Fehéroroszágba történt utazása nem befolyásolja a két ország közötti baráti kapcsolatokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy igyekeznek elérni Bakijev kiadatását. "Bakijev parancsára az emberei és a rokonai igyekeznek destabilizálni a helyzetet, etnikumok és régiók közötti összetűzéseket provokálni, aminek alapján kérhetjük a kiadatását" - mondta Tekebajev.

Kirgizisztánban április elején törtek ki zavargások, amelynek eredményeként Bakijev elnök a Dél-Kirgizisztánban fekvő Osba menekült, a miniszterelnök, Danijar Uszenov pedig aláírta lemondását. Otunbajeva - a korábbi külügyminiszter - vezetésével ideiglenes kormány alakult.

Szombaton az Interfax orosz hírügynökség a volt elnök környezetére hivatkozva azt közölte, hogy Bakijev felszállt egy Minszkbe induló repülőgépre. Akkor a fehérorosz közlekedési minisztérium légi közlekedéssel foglalkozó osztálya azonban még tagadta a hírt