Megígérte a pápa, hogy az egyház fellép a szexuális visszaélésekkel szemben

Vágólapra másolva!
Először mondta ki nyíltan XVI. Benedek pápa, hogy a katolikus egyháznak fel kell lépnie a szexuális visszaélések ellen. Konkrét intézkedésekről ugyanakkor nem beszélt.
Vágólapra másolva!

XVI. Benedek pápa szerdai vatikáni audienciáján azt mondta, a katolikus egyház fellép a szexuális visszaélésekkel szemben. A pápa utalt hétvégi máltai útjára, ahol szexuális visszaélések nyolc áldozatával találkozott. "Mélyen megindított szenvedésük, megrendülve imádkoztam velük, és biztosítottam őket az egyház fellépéséről" - mondta XVI. Benedek. Arra viszont nem tért ki, milyen intézkedéseket tervez a katolikus egyház a számos országban napvilágra került megrontási és erőszakoskodási esetek ellen.

A pápát többször bírálták, mert a papok által elkövetett szexuális visszaélések kipattanása után vonakodott elismerni az egyház felelősségét, és később is csak homályosan fogalmazott, kerülve például a "visszaélés" kifejezést. Különösen az áldozatok követelték, hogy foglaljon nyilvánosan állást ahelyett, hogy általánosságokat hangoztatva és közvetett utalásokkal kerüli meg a lényeget.

A szerdai audiencián az egyházfő első ízben ejtette ki a száján a nyilvánosság előtt a visszaélés szót.

A vasárnapi máltai találkozót követően a Vatikán közleményt adott ki, amelyben példátlanul nyíltan megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz a visszaélések kivizsgálása és a bűnösök felelősségre vonása érdekében. Azt is megígérte, hogy a helyi püspökök együttműködnek a világi hatóságokkal a gyermekeket megrontó papok bíróság elé állításáért.