Meghalt a nürnbergi per utolsó ügyésze

Vágólapra másolva!
Elhunyt az utolsó ügyész is, aki még részt vett a nürnbergi perekben. Az amerikai Whitney Harris több náci vezető ellen is vizsgálódott, és jelen volt kivégzéseiken is.
Vágólapra másolva!

Meghalt a nürnbergi per utolsó ügyésze. Whitney Harris rákban hunyt el, 97 éves korában, az USA-beli St. Louis közelében szerdán. 1945-ben ő képviselte a vádat az első perben, amely Ernst Kaltenbrunner, az SS Biztonsági Rendőrsége vezetője ellen indult, akit a varsói gettóban 1943-ban elkövetett mészárlásért halálra ítéltek.

A nürnbergi perben összesen 22 náci háborús bűnös ellen indult eljárás, akik közül 12-t ítéltek halálra, köztük Herman Göringet, a Lufwaffe parancsnokát (aki azonban kivégzése előtt öngyilkos lett). Harris a Göring elleni vizsgálatban is részt vett, és ő volt az egyetlen ügyész, aki részt vett a kivégzéseken.

Harris elsősorban a naci titkosszolgálatok tagjainak ügyében vizsgálódott. Ő hallgatta ki többek között Rudolph Hösst, az auschwitzi haláltábor első parancsnokát. Harris egy 2005-ös interjúban arról beszélt, hogy Höss részletesen és tárgyilagosan számolt be neki annak idején arról, hogy miként kapott parancsot 1941-ben Heinrich Himmler SS-parancsnoktól, hogy a táborból egy tömegek legyilkolására alkalmas intézményt alakítsanak ki.(Hösst 1946-ban ítélték halálra Varsóban).

Nürnbergi szerepe után Harris hazatért az USA-ba, ahol előbb céges ügyvéd, majd jogászprofesszor lett. Idősebb korában a nemzetközi bíróságok létrehozásának szószólója, és ő írta az első átfogó könyvet a nürnbergi perekről.