Legendás királyt élesztene fel a gyógyító indiai teleguru

Vágólapra másolva!
Alig néhány év alatt épített hatalmas birodalmat tévés jógaműsoraiból Szvámi Ramdev, akit az indiai jóga megújítójának tartanak. A légző-gyakorlatait és védikus szereit mindenféle súlyos betegségre is ajánló homofób jógaguru egy egész nemzetet vett rá a jógázásra, de még tovább menne. Indulni akar a következő választáson, hogy az indiai emberek teste mellett a nemzetét is megjavítsa jógapraktikáival.
Vágólapra másolva!

Bárki, aki este öt és hét között belopózik egy-egy indiai háztartásba, nagy valószínűséggel a következő jelenettel szembesül: a család legalább egyik tagja a tévé előtt ül lótuszülésben, és szuszog a képernyőre meredve, ahol egy sáfrányszín köntösbe burkolózó, hosszú hajú, nagyszakállú, kicsit szemtengely-ferdüléses guru mutatja be nevezetes kapal bhattiját (jógás légző-gyakorlat lásd lentebb a videón) - írta az indiai Life Positive magazin.

A gurut Szvámi Ramdevnek vagy Baba Ramdevnek hívják, akit sokan egyszerűen csak a jóga messiásának tartanak, mivel műsorai révén a szélesebb indiai néprétegek tudatában is elültette az egészséges életmód, illetve az egészség jógagyakorlatok segítségével való megőrzésének fontosságát.

Szuszogó üstökös

A köztudatba 2003-ban berobbant Szvámi Ramdev üstökösszerű karriert futott be az indiai hagyományos orvoslás és jógaoktatás egén. Első műsorai után alig két éven belül már tízezrével özönlöttek jógaelőadásaira követői, akik között neves politikusok, színészek, üzletemberek is megjelentek. Még az indiai elnök rezidenciáján is tartott jógaórát.

Tévés szerepléseit milliók nézik, könyveit tízezrével kapkodják el naponta. Néhány év alatt Haridvar közelében több mint 400 millió forintnak megfelelő összegért építtette fel India egyik legnagyobb jógaközpontját - amelynek már a második ütemén dolgoznak. Itt nem csak jógaórákat, továbbképzéseket tartanak, illetve kezeléseket nyújtanak, de különböző védikus gyógyhatású szereket is gyártanak, fejlesztenek.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=vvaBRNogBNTZ1UZG

Nem csak Indiában ismert azonban. Televíziós szerepléseit Ázsián, és Ausztrálián kívül Európában, Afrikában, sőt az USA-ban is sugározzák. Tanítványai Mekkában és Medinában is tartottak már jógaoktatást iszlám zarándokoknak. Az Indiával közel sem barátságos viszonyban lévő Pakisztánban pár éve ő volt a leginkább elfogadott indiai személyiség. A New York Times szerint tartott már teltházas élő jógaelőadásokat Nepálban, Japánban, Nagy-Britanniában, az USA-ban. Itt, Houston mellett készül újabb jógaközpontot építeni egy 100 holdas, adományba kapott telken, de egy indiai származású brit pártól is kapott már egy szigetet Skócia mellett.

Gyógyító

"Ha valaki megújította a jógát ebben az országban, akkor az csakis Szvámi Ramdev lehet. A jógával halálos betegségeket lehet gyógyítani, és ezt Szvámi Ramdev kétségtelenül bebizonyította" - idézte az indiai Life Positive magazin Sri Sri Ravi Shankart (nem a szitárművészt, hanem India egyik legnagyobb védikus tanítóját). A lap egy korábbi riportja szerint olyan jógaőrületet váltott ki Indiában, hogy az utcákon mindenfelé a már említett kapal bhattit, vagy az anulom vilomot (a guru által előszeretettel népszerűsített jóga-légzőgyakorlatokat) végző embereket lehet látni.

Fellépéseit rendre csodás gyógyulásokról szóló beszámolók övezik. Tucatjával terjednek a jógagyakorlatai segítségével elért felépülésekről szóló történetek, a róla szóló cikkek kommentjei között is szép számban találhatók olyan bejegyzések, amelyek egy-egy súlyos beteg gyógyulásáról, tüneteinek enyhüléséről számolnak be.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=WSIGAf0EdwmzIuhP

Ő maga is azt állítja, hogy a hét pránájám (jóga-légzőgyakorlat) segítségével olyan betegségek is gyógyíthatók, mint a prosztata-, vese-, méhnyak-, agyalapi mirigyrák, sőt a leukémia.

Támadói leperegnek róla

Gyors sikerét sokan kétkedve szemlélik, sőt számos támadás is érte, amelyekből azonban rendre győztesen került ki. 2006-ban az Indiai Kommunista Párt azzal támadta, hogy gyógyító hatású szereinek előállítása során emberi csontokat, illetve állati eredetű anyagokat is felhasználnak. Az ügyből országos botrány kerekedett. Támogatói utcán jógázva tiltakoztak a vádak ellen. A készítményeket újra megvizsgálták, de ezek nem támasztották alá a kommunista párt állításait. A hatalmas hírverés azonban soha nem látott keresletet gerjesztett a jógi gyógyszerei iránt.

2007-ben az akkori indiai egészségügyi miniszter megkérdőjelezte, hogy a légző-gyakorlatok valóban hatásosak lehetnek-e a súlyos betegségek esteében. A jógit azonban nem hozta zavarba a kritika. "Nincs szándékomban vitába bocsátkozni. Csinálom a dolgomat, mások is hagy csinálják" - utasította vissza a támadást, ekkor még azt állítva, hogy semmi dolga nincs a politikával.

A nemzet testét is ápolná

Utóbbi nézetét azonban időközben megváltoztatta. A New York Times beszámolója szerint a jógi pártalapítást fontolgat, hogy elindulhasson a következő országos választásokon, úgy, hogy mind az 543 parlamenti helyre állít jelöltet. Programja is van, amely eddigi tanításain alapul, és az indiai nacionalista eszméket visszhangozza. Alapvetése, hogy a jóga révén kell egészségessé tenni a szellemet és a testet, és a Bharat Szvabhimanon (politikai alapítványán) keresztül kell egészségessé tenni a nemzetet.

El kell vetni a nyugati kultúrát, az onnan származó italokat, ételeket, termékeket, és csak indiait szabad fogyasztani, és keményen fel kell lépni a korrupció, a genetikailag módosított élelmiszerek ellen - hirdeti. Más témákban is megnyilatkozott.

Forrás: AFP
Narendra Modi gudzsaráti főminiszterrel

"Mindenben vakon követjük a Nyugatot. Ez tönkreteszi az indiai családrendszert. A melegek beteg emberek, akiket kórházba kellene küldeni kezelésre. Ha a kormány elfogadja ezt a törvényt, tüntetéseket szervezek Delhiben" - ezt tavaly nyáron mondta Baba Ramdev, amikor az indiai legfelsőbb bíróság eltörölte a homoszexualitás büntethetőségét.

Politikai ambícióit ugyan csak ebben a hónapban jelentette be, de az Indian Expressz riportja szerint már tavaly létrehozta a fentebb említett politikai alapítványt, amely különböző politikai és társadalmi problémákkal foglalkozik. Szvámi Ramdev jógabirodalmára alapozva akar új politikai rendszert építeni Indiában: ő maga ugyan közvetlen politikai posztot nem vállalna, de magának tartaná meg a jogot, hogy kiválassza a vezetőket.

Csak egója veszélyezteti

Szeme előtt egyebek mellett a legendás i.e. 4. századi Csandragupta király példája lebeg, akit az indiai kontinens első egyesítőjének tartanak. A jógagurut emberei Csandragupta tanácsadójához, hatalmának alapjait megteremtő főminiszteréhez az indiai Machiavellinek is nevezett Csánakjához szeretik hasonlítani. "Ő maga olyan lesz, mint Csánakja. Most már csak egy Csandraguptát kell találnunk, aki jelenleg a jövő méhében rejtőzködik" - idézte a lap Dzsajdíp Árját, Ramdev politikai alapítványának vezető koordinátorát.

Az egy szegény indiai földműves fiaként született, de mára a legbefolyásosabb indiaiak közé emelkedett Szvámi Ramdevnek csak egyvalaki állhat útjába egy, a New York Times által idézett hindu szádhu, vagy szent ember szerint: saját maga. "Ramdev sikeres jógi, de a politika kikészíti majd. Kapott némi ajándékot Istentől, de az egója végzetes lesz számára."