Súlyos olajszennyezéssel fenyeget a fúrótorony elsüllyedése

Vágólapra másolva!
Nagy mennyiségű nyersolaj és dízelolaj kerülhet a Mexikói-öböl vízébe egy kigyulladt, majd elsüllyedt fúrótoronyról. A helyszínen már jelentős nagyságú szivárványos folt terjed, de a hatóságok még nem biztosak benne, hogy ez a toronyról származik.
Vágólapra másolva!

Másfélszer hét kilométeres olajfolt terjed azon a területen a Mexikói-öbölben, ahol szerdán kigyulladt, majd péntekre elsüllyedt egy olajfúró-torony. Az amerikai hatóságok attól tartanak, hogy a fúrótoronyból származó olaj súlyos környezetei katasztrófát okozhat a számos veszélyeztetett fajnak otthont adó öbölben.

Az egyelőre nem világos, hogy az olajszennyeződés az elsüllyedt fúrótoronyról, vagy a rajta kitört tűz oltásával kapcsolatos tevékenységből származik. A térségbeli olajmezők üzemeltetője, a BP olajtársaság alelnöke, David Rainey a CNN szerint közölte, nem zárható ki egy jelentősebb olajszennyezés lehetősége. A baleset miatt 1,3 millió liter nyersolaj kerülhet az öböl vizébe, de az elsüllyedt fúrótorony saját tartályaiban további 2,6 millió liternyi dízelolaj üzemanyagot tartottak.

A fúrótornyon összesen 126 ember tartózkodott, amikor a robbanás történt. Közülük összesen 115 embert mentettek ki, 17-et különböző sérülésekkel. 11 ember sorsa ismeretlen, őket még keresik. A szövetségi bíróságnál közben már egy pert is indítottak, amelyben gondatlansággal vádolják a BP-t, illetve a fúrótorony üzemeltetőjét, a Transocean Ltd.-t - írja a CNN.