Szlovákiai magyarok tiltakoztak a hazafiassági törvény ellen

Vágólapra másolva!
Szlovákiai magyarok tiltakoztak több dél-szlovákiai településen kedden reggel a hazafiassági törvény ellen, és azt kérték a képviselőktől, hogy ne szavazzák meg. A parlament kedden szavaz újra a törvényről, amelyet egy hétfőn nyilvánosságra hozott felmérés szerint Szlovákia lakosságának kétharmada elutasít.
Vágólapra másolva!

Számos dél-szlovákiai településen tiltakoztak a szlovákiai magyarok kedd reggel a hazafiassági törvény elfogadása ellen. A szlovákiai magyar szülők szövetsége által megszervezett tiltakozó akciókra a helyi magyar iskolák épületei előtt került sor. A szervezők a résztvevőknek felolvasták a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának (SZMK) Mondjunk nemet a hazafiassági törvényre! című felhívását.

"Egy állam akkor válik hazává, ha otthont teremt az állampolgárainak, ha tiszteletben tartja mindenki emberi méltóságát, szabadságát és identitását. A kötődés polgár és az állam között csak így erősödhet, kényszerítéssel semmiképp. Ennek a törvénynek a megalkotói mások emberi méltóságát naponta vonják kétségbe. Ezért nincs joguk ránk kényszeríteni semmiféle hazafisági törvényt!" - áll a felhívásban, amely elutasítja a törvényt.

"Iskoláinkban hiányoznak a tankönyvek, a korszerű felszerelések, a pedagógusok bérei nevetségesek, ehelyett preambulumot, nemzeti zászlót kívánnak a hatalom képviselői kifüggeszteni az osztályok falaira és hetente eljátszani az állami himnuszt - mutat rá az SZMK nyilatkozata. - Mindezt az önkormányzatok és az iskolák költségvetéséből, tehát a mi adófizetői pénzünkből. Adófizetőkként, állampolgárokként kénytelenek vagyunk eltűrni, hogy politikailag szelektív és diszkriminatív módon osszák el az állami támogatást éppen azok, akik most a hazafiság kinyilvánítását kérik tőlünk számon. Tiltakozunk az ilyen bánásmód ellen!" - írják. A tiltakozó megmozdulások vezetői azt kérték a Nemzeti Tanács képviselőitől, hogy ne szavazzák meg a törvényt.

Szlovákia minden magyarok lakta régiójában sor került a tiltakozásra - tudta meg az MTI pozsonyi tudósítója a szülői szövetség központi irodájában. A megmozdulások békésen, incidensek nélkül zajlottak le. Voltak települések ahol egy-két tucatnyi résztvevője volt a megmozdulásnak, másutt több százan is részt vettek benne. A hozzáférhető értesülések szerint Gútán, Tornalján, Zselizen, Füleken és néhány más helyen volt nagyszámú résztvevője a tiltakozásnak. Gútán a szlovák iskolákat látogatók is megjelentek a tiltakozáson.

Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter bírálta a megmozdulásokat. "Ez kemény manipuláció és a gyerekekkel való visszaélés politikai célok érdekében. Az ilyesmi elfogadhatatlan" - jelentette ki Mikolaj Pozsonyban pártja (SNS) sajtóértekezletén.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által kidolgozott hazafiassági törvényről, amelyet Ivan Gasparovic államfő alapvetően csak hatályba lépésének tervezett dátuma (április 1.) miatt vétózott meg, várhatóan kedden délután szavaz újra a pozsonyi parlament. Egy hétfőn nyilvánosságra hozott felmérés szerint a hazafiassági törvényt Szlovákia lakosságának kétharmada elutasítja, feleslegesnek tartja, és csak egyharmada támogatja.