Tömeggyilkosság szervezésével vádolják a bukott kirgiz államfőt

Vágólapra másolva!
Tömeggyilkosság szervezésével vádolják az ideiglenes kirgiz hatóságok a megbuktatott elnököt, akit megfosztottak mentelmi jogától is, és kérték kiadatását Fehéroroszországtól. Házkutatás során megtalálták a bukott elnök magánállatkertjét, Bakijev még hóleopárdot is tartott, miközben Kirgizisztánban nincs állatkert. 
Vágólapra másolva!

Tömeggyilkosság szervezésével vádolják Kurmanbek Bakijev megbuktatott kirgiz elnököt az átmeneti hatóságok. Bakijev április 7-én menekült el a fővárosból, Biskekből, miután a biztonsági erők tüzet nyitottak az elnök ellen tüntetőkre, azok pedig megrohamoztak több kormányzati épületet. Az erőszakcselekményekben legkevesebb 85 ember vesztette életét. Bakijev előbb az ország déli részébe menekült, majd elhagyta az országot, a múlt héten Fehéroroszországban tűnt fel.

Azimbek Beknazarov, az átmeneti kormány helyettes vezetője újságírókkal közölte, hogy a volt államfőt hatalommal való visszaéléssel is vádolják, megfosztják mentelmi jogától, és kiadatását kérik, hogy bíróság elé állíthassák. Beknazarov szerint Fehéroroszországnak - a volt szovjetköztársaságok közötti egyezmény alapján - kötelessége kiadni Bakijevet.

Minszkből még nem érkezett erre reagálás, de ismeretes, hogy a tekintélyelvű fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka bírálta a tüntetéseket, amelyek Bakijev bukásához vezettek. Bakijev azt hangsúlyozza, hogy továbbra is ő Kirgizisztán törvényes elnöke, de nem óhajt hazatérni az ország vezetőjeként.

Hóleopárdot is tartott Bakijev

Ritka és veszélyeztett állatfajokat találtak az elűzött kirgiz elnök, Kurmanbek Bakijev családi rezidenciáján a rendőrség emberei - közölte kedden az ügyészség szóvivője. A magánállatkertben talált állatok között medvebocsok, és hóleopárdok is voltak. Kirgizisztánnak egyébként nincsen nyilvános állatkertje.A kirgiz rendőrség emberei két napja tartottak házkutatást az április elején a hatalomból elűzött kirgiz elnök birtokán. Az ország déli részén található faluban végrehajtott razziát a Bakijev rokonai, és szövetségesei ellen indított bűnvádi eljárás részeként tartották - közölte a kirgiz ügyészség szóvivője, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

Bakijev birtokán egy állatkertet találtak, ahol több tucatnyi ritka, és veszélyeztett állat élt fogságban. A rendőrök találtak kettő ritka, a Tien San hegységből származó hóleopárdot, két medvebocsot, egy szirti sast, valamint struccokat, indiai kacsákat és hattyúkat.

Az ügyészség még vizsgálja, hogy mit kezdnek az Bakijev-birtokon talált állatokkal. Az elűzött kirgiz elnök Fehéroroszországba menekült.