Tony Blair kisegítené pártja tönkrement kampányát

Vágólapra másolva!
Beszállt az angol Munkáspárt választási kampányába Tony Blair egykori brit miniszterelnök, aki vesztésre álló utóda, Gordon Brown támogatására próbált buzdítani. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az egy hét múlva tartott választásokon a csaknem két évtizede kormányzó Munkáspárt a harmadik helyre szorulhat. Az egykor népszerű, de mára a többség szemében hitelét vesztett Blair szerepeltetése kockázatos lehet.
Vágólapra másolva!

A közvélemény-kutatások szerint a május 6-ai nagy-britanniai választásokon a harmadik helyre szoruló Munkáspárt támogatására buzdított Tony Blair korábbi miniszterelnök. Blair eddig nem vett részt egykori pártja kampányában, de pénteken azt kérte az angoloktól, hogy utódát, Gordon Brownt ne a személyisége, hanem a politikai elképzelései alapján ítéljék meg.

A Reuters szerint a felmérések egy héttel a választások előtt, és egy nappal az utolsó miniszterelnök-jelölti vita után azt mutatják, hogy Brown jelenlegi miniszterelnök pártja akár a harmadik helyre is szrulhat a szavazáson a konzervatív tory, és a liberális demokrata párt mögött.

A munkáspárti kampányt a héten az egyébként is népszerűtlen Brown egy szerencsétlen elszólása is megtépázta. A politikuson véletlenül rajta maradt az egyik tévéstáb mikroportja, így az egész ország értesült arról, ahogy dühöngve bigottnak nevezett egy idős asszonyt, akivel másodpercekkel korábban még kedvesen beszélgetett egy kampányeseményen. Bár a miniszterelnök azóta többször bocsánatot kért, a nő kijelentette, többé nem szavaz a Munkáspártra.

A Reuters szerint az eddig visszahúzódó Blair - aki zsinórban háromszor is győzelmet aratott a korábbi brit választásokon - karizmatikus személyisége ellenére még mindig megosztja pártja szavazóit és a briteket. Brownt vele szemben sótlan, a médiát rosszul kezelő politikusnak tartják.

"A Munkáspártnak minden esélye megvan a győzelemre. De akkor győzünk biztosan, ha a programunkra koncentrálnak a választók" - győzködte a szavazókat egy kisebb kampányeseményen. A kérdésre, hogy ő is úgy értékeli-e, hogy Brown elvesztette a csütörtöki jelöltvitát, azt válaszolta: "Egyáltalán nem gondolom azt, hogy veszített. Ha az emberek a lényegre figyelnek, látni fogják, hogy [Brown] érti a dolgát."

Elemzők szerint kockázatos a Munkáspárt számára, ha Blair beszáll a kampányba. Támogatói szerint Blair pártja valaha volt legjobb vezetői közé tartozik, ellenfelei viszont profi, de felszínes politikusnak tartják, aki a hatalom érdekében feladta politikai elveit.

Blair stabil támogatottsága akkor ingott meg, amikor teljes mellszélességgel támogatta az amerikaiak Irak elleni invázióját. A háború ellen akkor egymillió ember tüntetett Londonban. Később Blairt azzal vádolták, hogy szándékosan eltúlozta azokat a bizonyítékokat, amelyek a háborúba lépést indokolták.

A közvélemény-kutatások szerint várhatóan a konzervatív David Cameron győzelmét hozza a szavazás, ugyanakkor biztos többséget a toryk nem szereznek majd a parlamentben.

A csütörtöki brit tévévitáról itt olvashat, Brown szerencsétlen elszólásáról pedig itt talál részleteket.