Felgyorsult az olajfolt terjedése a Mexikói-öbölben

Vágólapra másolva!
Háromszorosára nőtt az elsüllyedt olajfúró-platform alól származó olajfolt a Mexikói-öbölben. A szennyezés megakadályozásán küzdők erőfeszítéseit kedvezőtlen időjárás nehezíti. Vasárnap a térségbe látogat Barack Obama amerikai elnök, a szél várhatóan ekkor sok olajat sodor majd partra.
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt megháromszorozódott annak az olajfoltnak a nagysága, amely a Mexikói-öbölben terjed - állapította meg műholdfelvételek alapján Hans Graber, a miami egyetem egyik kutatója. Szerinte az olajfolt sokkal gyorsabban terjed, mint azt korábban gondolták.

A helyi idő szerint csütörtökön készített műholdfelvételeken az olajszennyeződés közel 3000 négyzetkilométerre terjedt ki, de péntek estére már elérte a 9900 négyzetkilométert. Graber szerint ebből arra lehet következtetni, hogy felerősödött a nyersolaj szivárgása a mélytengeri kútból.

A szivárgás azután kezdődött, hogy a múlt csütörtökön kigyulladt majd elsüllyedt a British Petroleum brit olajtársaság által működtetett olajfúró-platform. A platformon magán is volt jelentős mennyiségű nyersolaj, illetve üzemanyag, ám a baleset miatt nyitva maradt a mélyfúrás rése, amelyen keresztül a tengerfenék alatti mezőből akadálytalanul ömlik kifelé az olaj.

Forrás: NASA

A olajfolt pénteken hajnalban érte el a louisianai partokat, szombaton már több tengerpartra is kimosta a hullámzás az olajat. A környezetvédő szervezetek az amerikai hadsereggel közösen igyekeznek megakadályozni a fenyegető hatalmas környezeti katasztrófát, ám fáradozásaikat kedvezőtlen időjárás nehezíti. Az olaj összegyűjtésében segédkező kisebb hajók nem tudnak kifutni a heves hullámzás miatt, és az olajoldó vegyi anyagokat permetező katonai gépeket sem tudják bevetni.

Az eset súlyosságát jelzi, hogy vasárnap a térségbe utazik Barack Obama amerikai elnök, illetve a platform tulajdonosa, a brit tulajdonú BP olajcég vezetője, Tony Hayward is - írja a BBC. Obama közölte, a szennyezéssel járó költségek rendezése teljes mértékben a BP felelősége lesz.

A becslések szerint naponta .. ezer liter olaj szivárog az 1500 méteres mélységben lévő olajkútból. A közeledő olajfolt miatt Mississippi, Louisiana és Florida állam is rendkívüli helyzetet vezetett be. A szélirány miatt ugyanakkor egyelőre csak kis mennyiségű olaj került a partokra, bár a heves szél miatt az olaj továbbterjedésének megakadályozására a vízbe eresztett úszó gátak nem sokat érnek. A meteorológusok szerint vasárnap nagyobb mennyiségű olajat moshat a louisianai partokra a szél. A terjedő olajfolt további bezártak két gázkitermelő platformot a Mexikói-öbölben.

Környezetvédők szerint a szennyezés nagyságrendje várhatóan csak az Exxon Vadez tankhajó 1989-es katasztrófájához mérhető majd, amely az USA történelmének legsúlyosabb olajszennyezését okozta.

A BP szakemberei eközben több módszerrel is igyekeznek csökkenteni a szivárgást. Egyrészt oldószereket juttatnak a szivárgási hely közelébe, másrészt távirányítású eszközökkel igyekeznek elzárni egy víz alatti szelepet - eddig nem sok sikerrel. Azt tervezik, hogy vészfúrást végeznek a közelben, amivel csökkenthetnék a nyomást, de ennek a kivitelezése három hónapba is beletelik.