Csődöt mondott bombát találtak New York szívében

Vágólapra másolva!
Robbanószerkezetet találtak New York leghíresebb terén, a Times Square-en. A rendőrök egy füstölgő autóra lettek figyelmesek, a kiérkező tűzszerészek pedig egy bombát találtak a gépkocsiban. Az autó utastérben propángázos palackokat találtak, de egy bombaszakértő szerint a gyújtószerkezet nem lépett működésbe, ezért nem robbant fel a bomba. A környéket órákra kiürítették és átvizsgálták, azt egyelőre nem tudják, honnan került New York szívébe a bomba. Egy iszlamista honlap szerint a pakisztáni tálibok vállalták magukra a robbantási kísérletet.
Vágólapra másolva!

Bombát találtak rendőrök szombat este a New York-i Times Square közelében, egy autóban. A környéket hosszó órákra lezárták és kiürítették, és csak vasárnap reggel indulhatott újra a forgalom.

Először egy utcai pólóárus figyelt fel egy gyanús terepjáróra, amely üresen állt, viszont járt a motorja. Az árus szólt egy lovas rendőrnek, aki észrevette, hogy füst szivárog a jármű hátsó részéből. Egyes hírek szerint az autó meggyulladt, és szemtanúk állítólag látták, amint egy ember sietve hagyja el az égő Nissan Pathfindert.

A helyszínre érkező tűzszerészek a kocsi hátsó ablakát kitörték és egy robotot irányítottak az autó utasterébe. Propángázos tartályokat, benzines kannákat puskaport, illetve időzítő berendezéseket is találtak az autó hátsó ülésén. Mindkét időzítő egy-egy bekábelezett óra volt.

Halálos támadást sikerült meghiúsítani New Yorkban éber járókelőknek és a biztonsági hatóságoknak köszönhetően - jelentette ki Michael Bloomberg New York-i polgármester vasárnap. "Gázpalackok és bombakészítésre alkalmas anyagok voltak az autóban" - mondta Bloomberg, hozzátéve, "hogy ki hagyta ott az autót és miért, azt még vizsgáljuk". Bloomberg szerint a három propánpalack és két benzinkanna mellett tűzijátékokat és időzítőt is találtak az autóban, azonban a szerkezet így is "amatőr" volt.

Terrorcselekménynek nevezte a meghiúsított robbantási kísérletet New York állam kormányzója. "Szerencsére nem esett baja senkinek, így a városi, az állami és a szövetségi hatóságok teljes figyelmüket annak szentelhetik, hogy felelősségre vonják ennek a terrorcselekménynek az elkövetőit" - állt David Paterson közleményében.

Hiányzott a gyújtószikra

A manhattani Times Square-en talált pokolgéppel az elkövetők célja az lehetett, hogy hatalmas tüzet okozzanak - mondta újságíróknak Raymond Kelly, a New York-i rendőrség (NYPD) vezetője. "A kocsit átvizsgáljuk még alaposabban, DNS-teszttel is, hogy kiderítsük, ki használta" - tette hozzá Kelly. Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter az NBC tévécsatornának vasárnap arról beszélt, hogy ujjlenyomatot is találtak a járműben egyéb fontos bizonyítékok mellett.

Kevin B. Barry, a New York-i rendőrség bombaosztagának egykori felügyelője szerint a gyújtószerkezet hibájából nem robbant be a bomba. Szerinte ha a szerkezet működésbe lépett volna, akkor egy egyszerű tűzesetnél súlyosabb pusztítást végzett volna - írja a New York Times.

Az AP által megszólaltatott szakértők szerint a terroristák gyakran használnak propánt a támadásokhoz. 1983-ban a bejrúti reptéren egy hasonló bomba 241 amerikai katona halálát okozta. Legutóbb 2007-ben, a glasgow-i repülőtér elleni támadáskor használtak ilyen szerkezetet. Az iraki polgárháború idején pedig az al-Kaida iraki szárnya robbantott propánbombákat.

Paul J. Browne, New York-i rendőrség szóvivője elmondta, hogy a connecticuti rendszámú kocsi a 45. utcán, a 7. és 8. sugárutak között parkolt le. A rendőrség elemzi a biztonsági kamerák felvételeit, hogy megtudják, honnan jött az autó - tette hozzá. Az már biztos, hogy egy kamera rögzítette az autót, amint nyugat felé hajtott a 45. utcában, mielőtt leparkolt volna - írja az AP hírügynökség.

A rendőrség szerint a rendszám egy másik gépkocsié volt. Az FBI ügynökei állítólag ki is hallgatták a rendszámhoz eredetileg tartozó autó tulajdonosát, de végül megállapították, hogy büntetlen előéletű, és nem lehet köze az esethez. A Nissan terepjárót már elszállították a hatóságok a Times Square-ről.

Egy iszlamista honlap szerint a pakisztáni tálibok vállalták magukra a New York-i robbantási kísérletet - írta vasárnap este az MTI. A weboldalon megjelent indoklás szerint a támadást megtorlásnak szánták két iszlamista vezető, al-Bagdádi és al-Mahádzser -, illetve muszlim mártírok megöléséért. Amerikai szakértők kétkedve fogadták az iszlamista honlap bejelentését, mivel szerintük a Times Square-n parkoló gépkocsiban talált pokolgépet "dilettánsok" készítették. A rendőrségnek nincs olyan bizonyítéka, amely alátámasztaná azt az állítást, hogy pakisztáni tálibok állnak a hét végi New York-i merényletkísérlet mögött - közölte vasárnap Raymond Kelly New York-i rendőrfőkapitány.

Kiürítették a híres Times Square-t

A hatóságok lezárták a nagyváros szívében található, turista látványosságnak számító zsúfolt Times Square környékét, és más robbanószerkezetek után kutattak. A közúti forgalmat elterelték, járókelőket sem engedtek a helyszínre. A rendőrség kiürített több lakóházat és irodaépületet. A New York Times szerint több ezer turistát és színházlátogatót kellett kimenekíteni a környékről.

Egy pár azt nyilatkozta az AP-nek, hogy épp szuvenírt vásároltak a környéken, amikor pánikba esett embereket láttak közeledni. "Egy csomó ember rohant el a helyszínről" - mondta egyikük.

Forrás: AFP
A felállított kordonoknál lesik a New York-iak, mi történt

A CNN szerint a helyszínen van az FBI több embere is. A terrorelhárítás szóvivője közölte, hogy a helyzetet "nagyon komolyan" veszik. Barack Obama amerikai elnök is követi az eseményeket, és közölte, hogy a szövetségi kormányzat is segítséget fog nyújtani.

Tavaly december végén is kiürítették rövid időre Times Square környékét egy parkoló zárt kisteherautóban hagyott gyanús csomag miatt, de akkor a riadó vaklármának bizonyult.