Háromszáz embert vettek őrizetbe a német zavargások után

Vágólapra másolva!
Mintegy hétezer rendőr próbálta felügyelni a rendet Berlinben, ahol a május elsejei ünnep elleni tüntetésre készült a szélsőjobb. Baloldali tüntetők ezrei is megjelentek a város útjain, a kitörő zavargásokat azonban keményen letörte a rendőrség. Végül 300 embert vettek őrizetbe, húszan megsérültek, köztük egy rendőr életveszélyesen.
Vágólapra másolva!

Mintegy 20 sebesült és több mint 300 őrizetbe vétel a május 1-i németországi megmozdulások nem hivatalos mérlege. A neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) szervezésében szélsőjobboldali tüntetők az ország több városában felvonulásokkal igyekeztek megakadályozni a május 1-i rendezvényeket, a politikai pártok, különböző társadalmi szervezetek, továbbá baloldali csoportok pedig ellentüntetésekkel akadályozták meg ezt.

Elsősorban Berlinben és Hamburgban zajlottak le súlyos összecsapások szélsőjobboldali és szélsőbaloldali tüntetők között, és az összetűzések vasárnap hajnalig tartottak. A sebesültek között több rendőr is van, egyikük állapota életveszélyes.

Vasárnapi sajtójelentések szerint egyedül Berlinben több mint 10 ezren tüntettek a bejelentett szélsőjobboldali megmozdulások ellen. A tüntetők "nácimentes Berlin" jelszóval vonultak fel, és több helyütt ülőblokádokkal igyekeztek megakadályozni a szélsőjobboldal felvonulását. Hasonló megmozdulások voltak az ország több más városában. A rendőri készültség szinte példa nélküli volt, egyedül a fővárosban 7000 rendőrt helyeztek készenlétbe.

Ugyancsak a vasárnapi újságok számoltak be arról: a korábbi tapasztalatokból okulva a rendőrség arra kapott utasítást, hogy szükség esetén keményen lépjen közbe. Erre utal, hogy a vasárnap hajnalig tartó összecsapások megfékezésére a rendőrök vízágyút és gumibotot vetettek be, és jóval több szélsőséges tüntetőt vettek őrizetbe, mint az elmúlt években.