Az Akropoliszról szólítják lázadásra Európa népeit a görög tüntetők

Vágólapra másolva!
Az Athén jelképének számító ókori Akropoliszra kifeszített molinókkal tiltakoztak kedden görög tüntetők a megszorítások ellen. Görögországot a múlt hétvégén mentette meg az EU és a Nemzetközi Valutaalap, de cserébe erőteljes spórolásra kötelezték a csődközelbe került államot.
Vágólapra másolva!

A görög gazdasági megszorító intézkedések ellen tüntetők egy csoportja az athéni Akropolisz falaira feszített ki transzparenseket kedden, miközben sztrájkok kezdődtek szerte Görögországban.

A Görög Kommunista Párt körülbelül száz szimpatizánsa hajnalban lefűrészelte a lakatokat a fellegvár kapuiról, behatoltak a területre, majd "Európa népei, lázadjatok fel!" feliratú, görög és angol nyelvű transzparenseket feszítettek ki a Parthenónhoz közeli falszakaszon.

A tüntetők vörös zászlóval a kezükben álltak Pallasz Athéné temploma mellett. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem avatkozott közbe. A demonstrálók a turistákat nem akadályozták semmiben.

"Ez egy Európa népeinek szóló üzenet. Az embereknek ugyanolyan gondjaik vannak mindenütt. Szervezett tüntetésekkel tehetünk a saját sorsunkért, hogy ne az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap irányítsa életünket" - jelentette ki az egyik tüntető, a kommunista párt egyik tisztségviselője.

Sztrájkok is bénítják Görögországot

A demonstrációk mellett munkabeszüntetéssel is tiltakoznak Görögországban a megszorító intézkedések ellen. A hulladékszállítók már hétfőn sztrájkba léptek. Kedden csatlakozott az ADEDY közszolgálati szakszervezeti szövetség, így tűzoltóktól tanárokig további százezrek szüntették be a munkát. A 48 órás sztrájk alatt nincs ügyintézés a hivatalokban és tanítás az iskolákban, a kórházakban pedig csak a sürgős eseteket látják el.

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki
"Európa népei, lázadjatok fel!" - áll a transzparenseken

Este 23 órától a légiirányítók is sztrájkolnak. Az ország légterét egészen szerda este 23 óráig lezárják. Szerdán a rádióban és a tévében nem lesznek hírműsorok, mert az újságírók is csatlakoznak a munkabeszüntetéshez.

Vasárnap jelentették be hivatalosan, hogy az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megsegíti a fizetésképtelenné vált Görögországot. A 120 milliárd eurónyi segítség fejében azonban komoly megszorításokat kell végrehajtania Athénnak: befagyasztják a nyugdíjakat és a béreket, emelik az adókat. A várható megszorítások miatt Athénban szombaton zavargások törtek ki.

A görög gazdasági válságról szóló híreinket, cikkeinket itt olvashatja.