Egy olajszivárgást már megszüntettek a Mexikói-öbölben

Vágólapra másolva!
Egyet megszüntettek a három olajszivárgás közül a Mexikói-öbölben, bár a kifolyó olaj mennyisége ettől még nem csökkent jelentősen. A legkomolyabb kárelhárítási akció csütörtökön kezdődik, amikor elkezdik leereszteni a szivárgás felfogására készített beton-acél kupolát az 1500 méteres mélységbe.
Vágólapra másolva!

Sikerült megszüntetni az egyik - legkisebb - olajszivárgást a Mexikói-öbölben. A múlt héten kigyulladt, majd elsüllyedt olajfúró-platform mélyfúrásából három helyen szivárgott az olaj a tengerbe, ezek egyikét iktatták ki szerdán a BP brit olajcég munkatársai.

A forrásból továbbra is napi 800 ezer liternyi olaj kerül a vízbe, de a cég szerint két szivárgást könnyebben tudnak kezelni. Eközben újra megpróbálták ellenőrzött keretek között felgyújtani a tenger felszínén úszó olaj egy részét, mivel az időjárás ezt lehetővé tette.

A legnagyobb szabású kárelhárító akció azonban csütörtökön kezdődik, amikor leeresztik az 1500 méteres mélységben ömlő olajforrások fölé azt a 100 tonnás beton-acél kupolát, amelytől azt várják, hogy segítségével fel tudják majd fogni és a felszínre, egy tankerbe pumpálni a kiömlő olajat. Az eddig példátlan műveletre két napot szánnak, az olaj pumpálása legjobb esetben a jövő hét elején kezdődhet - jelentette a BBC.

A Deepwater Horizon nevű olajplatformon múlt héten történt robbanásban 11 ember meghalt, a platform elsüllyedt, és sokmillió liter nyersolaj ömlött a tengerbe. Az olaj egy kisebb felhígult része már elérte a louisianai partokat, de a sűrű olajfolt érkezésére csak a hét vége felé számítanak.

Környezetvédők, sőt maga Barack Obama elnök is arra figyelmeztetett, hogy ha a BP záros határidőn belül nem tudja megszüntetni a szivárgást, az USA történetének legsúlyosabb olajszennyezése történhet.