16 maori harcos mumifikált fejét kapja vissza Új-Zéland a franciáktól

Vágólapra másolva!
Visszaad 16 kitetovált maori harcosfejet Franciaország Új-Zélandnak, miután a francia nemzetgyűlés elsöprő többséggel megszavazta az erről szóló határozatot. Az új-zélandi őslakosok évszázadok óta megőrizték az elhunyt maori harcosok fejét, amelyek a gyarmati időkben kelendő tárgyak lettek. Közel 500 fej jutott gyűjtők kezére világszerte, ezek közül eddig 322 került vissza Új-Zélandra.
Vágólapra másolva!

Tizenhat maori harcos mumifikált fejét juttatja vissza Franciaország Új-Zélandnak, miután a francia nemzetgyűlés jóváhagyta az erről szóló tervezetet kedden. A fejeket eddig értékes műalkotásokként tartották számon Franciaországban, ugyanis rendkívüli alapossággal mumifikálták és tetoválták őket. A francia képviselők névtelenül szavazhattak a visszaszolgáltatásról, de nyolc kivétellel mindannyian támogatták azt.

Három évvel ezelőtt Rouen városi hatóságai már úgy döntöttek, a gyarmati korszak bűneinek jóvátételeként visszaadnak egy olyan fejet Új-Zélandnak, amely 135 éve került a roueni Nemzeti Történeti Múzeumba. "Csempészetre nem építhetünk kultúrát, csak tiszteletre és cserére" - indokolta a mostani döntést Frédéric Mitterand francia kulturális miniszter. A Guardian azonban megjegyzi, hogy 2007-ben a minisztérium még közbelépett annak érdekében, hogy Rouenben elhalasszák a szavazást a fej hazatelepítéséről.

Megfigyelők szerint a francia kormány attól tartott, hogy ha visszaadják a fejeket, az precedenst teremthet, és minden olyan ország jelentkezhet, amelytől gyarmati korszakában értékes műkincseket vittek el a gyarmattartók. Vita folyt arról is, hogy a fejek egyszerűen műalkotásnak tekinthetők-e, vagy emberi maradványokként kell azokat kezelni. Az utóbbi években több ország visszaadott fejeket Új-Zélandnak, miközben Franciaország halogatta a döntést.

A maorik elesett harcosaik fejét hagyományosan konzerválták évszázadok óta, azonban a hagyományból üzlet lett a gyarmati időkre. A gyarmatosítók a rabszolgaként tartott maorik fejét is kitetováltatták, majd a levágott fejeket jó pénzért eladták - írja a Guardian. A 17-19. században ötszáz mokomokainak nevezett fej került a világpiacra, gyűjtök régebben hatalmas összegeket fizettek egy kitetovált harcosfőért. Ezek közül 322 kerülhetett eddig vissza Új-Zélandra.