Kis híján egérutat nyert a New York-i merénylettervvel vádolt férfi

Vágólapra másolva!
Nem sokkal a felszállás előtt állították le azt a repülőt, amin a hétvégi New York-i merényletkísérlettel vádolt Faisal Shahzad el akarta hagyni Amerikát. Shahzad egy csak oda szóló repülőjegyet váltott Pakisztánba, de az amerikai reptéren időben észlelték, hogy ő is a fedélzeten van. A férfi korábban is járt már Pakisztánban, ráadásul pont a terroristák toborzóközpontjában.
Vágólapra másolva!

Csak Iszlámábádba szóló jegyet vett Faisal Shahzad, aki ellen kedden terrorizmus miatt vádat emeltek az amerikai hatóságok a szombat esti meghiúsult bombamerénylet ügyében. Az Emirates Airlines légitársaság szerdai bejelentése szerint hétfőn éjjel az egyik gépükre próbált felszállni a pakisztáni származású amerikai állampolgár, amikor elfogták a rendőrök a John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren. A BBC szerint Shahzad kis híján egérutat nyert, percekkel a gép kifutóra való gurulása előtt állították le a repülőt a légiirányítók.

Boutros Boutros, a légitársaság alelnöke azt mondta az al-Arabija nevű arab hírtévének, hogy "értesítették őket: a 30 éves férfinak egyirányú jegye van a pakisztáni Iszlámábádba." A gép első állomása Dubaj lett volna. A társaság alelnöke azt közölte, hogy a gép indulása hét órát késett, mivel Shahzad mellett további két férfit is leparancsoltak a rendőrök a fedélzetről. Őket később elengedték, és elutazhattak a repülővel.

Shahzad kedden beismerte, hogy részt vett a támadásban, ami azért hiúsult meg, mert egy árus észrevette, hogy füstöl a New York-i Times Square-en vészvillogóval parkoló furgon, és riasztotta a rendőrséget. Az FBI helyettes igazgatója, John Pistol szerint a férfi értékes információkkal szolgált a nyomozóknak a kihallgatáson." Pistol azt közölte New York-i sajtókonferenciáján, hogy amint gyanúsítottá vált Shahzad, azonnal felkerült a neve azoknak a listájára, akiknek tilos repülőgéppel utazniuk. Ennek eredménye volt, hogy felfigyeltek rá, amint megpróbálta elhagyni az országot hétfőn éjjel, bár a BBC szerint a repülőjegyet még meg tudta venni.

Bírósági dokumentumok szerint Shahzad, aki az amerikai Connecticut államban élt eddig, nemrég tért vissza egy öthónapos útról Pakisztánból, ahol a vazirisztáni Pesavárban járt. Ez a város az al-Kaida terrorhálózat és a Talibán mozgalom egyik toborzó- és kiképzőközpontja.

"Mindig éberek maradunk, mert a terroristák szemében New York maga Amerika, és ezek meg akarnak ölni minket" - mondta a nagyváros rendőrfőnöke, Raymond Kelly a biztonsági intézkedések fokozásáról. Bejelentette, hogy a metróállomásokon és szerelvényeken átkutathatnak minden csomagot, táskát a rendőrök. Az utcákon megnövelték a rendőrök létszámát.