Elhunyt a nigériai államfő

Vágólapra másolva!
Szerda este elhunyt Umaru Musa Yar'Adua nigériai elnök. A politikus már régóta betegeskedett, és hónapok óta nem vett részt a politika életben. Betegsége alkotmányos válság szélére sodora Nigériát, de halála után rendkívül gyorsan be is iktatták utódját, Goodluck Jonathant, aki a jövő évi választásokig vezeti az országot.
Vágólapra másolva!

Hosszú betegség után elhunyt Umaru Musa Yar'Adua nigériai elnök - erősítette meg csütörtökön az elnök szóvivője. Olusegun Adniyi közölte, hogy az államfő szerda este kilenc órakor hunyt el elnöki rezidenciáján.

Közben csütörtökön beiktatták az államfői tisztségbe Goodluck Jonathant, aki ügyvezetőként február óta vezette Nigériát. Jonathan a jövő évi elnökválasztásig maradhat hivatalban. Beiktatása után közleményben jelentette be, hogy kormányzati reformokra készül, és "nagyobb szigorral" fog küzdeni a korrupció ellen - írja a BBC.

Szívbetegsége vitte el az elnököt

Yar'Aduát a 2007 áprilisában tartott elnökválasztáson választották meg Nigéria elnökévé. Szívbetegsége miatt több hónapja nem vett részt a politikai közéletben. Tavaly november óta szívproblémák miatt kezeltek Szaúd-Arábiában. Február végén tért vissza Abujába, de hazatérése után sem jelent meg a nyilvánosság előtt. Yar'Adua orvosának közleménye szerint szívburok-gyulladásban szenvedett.

Az elnök egészségi állapota évek óta aggodalmat kelt Nigériában. Korábban vesegondokkal kezelték, és a 2007-es elnökválasztási kampány idején légzési elégtelenség miatt Németországban látták el.

Az 58 éves elnök távolléte az alkotmányos válság szélére sodorta a nyugat-afrikai országot: a betegeskedő Yar'Adua ugyanis hónapokig nem volt hajlandó hivatalosan alelnökére ruházni az államfői tisztséget, és nem lehetett tudni, hogy ki felügyeli valójában az államügyeket. A parlament végül február elején kérte fel Goodluck Jonathan alelnököt, hogy átmenetileg lássa el az államfői feladatokat, véget vetve ezzel a belpolitikai bizonytalanságnak.

Yar'Adua volt ez első olyan nigériai elnök, aki egy ugyancsak demokratikusan megválasztott államfőtől vehette át a vezetést, igaz, az őt hatalomra juttató voksolás tisztaságát megfigyelők kétségbe vonták. Yar'Aduát csütörtökön muzulmán szokások szerint helyezik majd végső nyugalomra az északi Katsina államban.