Vágólapra másolva!
Leeresztették a Mexikói-öböl fenekére azt a 98 tonnás beton-acél szerkezetet, amellyel fel akarják fogni a tengert beszennyező olajszivárgást. A BP olajtársaság szerint a kiömlő olaj legalább 85 százalékát fel tudják fogni a szerkezet segítségével. Eközben egyre több olajat mosnak partra a hullámok louisianaban, a kármentésbe - hajjal és szőrrel - már fodrászok és kutyakozmetikusok is beszálltak.
Vágólapra másolva!

Leeresztették a Mexikói-öböl fenekére azt a 98 tonnás olajfogó szerkezetet, amellyel a tengerbe ömlő nyersolaj 85 százalékát szeretnék felfogni. A BP brit olajtársaság több órás művelettel bocsátotta le a 12 méter magas, torony alakú beton-acél berendezést az 1500 méteres mélységbe.

Az alulról nyitott gyűjtőtartály a fő szivárgási pontra került. Kupola alakú tetejéből egy acélcsövön keresztül akarják a benne összegyűlő olajat felpumpálni egy tankhajóba. Ha sikerrel járnak, a kisebb szivárgási pontokra is hasonló szerkezeteket tesznek, de már folyamatban van egy mentesítő mélyfúrás, és a BP további kármentő intézkedéseket is mérlegel (a hatalmas búvárharangról bővebben itt olvashat).

A Deepwater Horizon nevű olajfúró-platform múlt heti katasztrófája miatt sokmillió liter nyersolaj került a Mexikói-öböl vízébe. A becslések szerint a mélyfúrásból naponta 800 ezer liter olaj önlik a vízbe. Az öbölben terjengő olajfolt már ellepte a louisianai partok közelében fekvő lakatlan Chandeleur-szigetek - az USA egyik legrégebbi természetvédelmi területének - a tengerpartját. Pelikánok és más vízi madarak tömegének tollát szennyezte be a nyersolaj, amely súlyos katasztrófával fenyegeti a partvidék érzékeny ökoszisztémáját.

Fodrászok és kutyakozmetikusok az olajfolt ellen

Több mint 200 tonna emberi hajat kutya-, macska és egyéb álltai szőrt gyűjtött össze egy amerikai jótékonysági szervezet, hogy segítsenek a Mexikói-öbölben terjedő nyersolaj feltakarításában. A Matter of Trust nevű San Francisco-i szervezet, amely az Exxon Valdez katasztrófájának hatására jött létre, azt állítja, hogy a szőr hatékonyan tudja megkötni a különböző zsírokat és olajokat, így kitűnően alkalmas a nyersolaj felitatására jelentette a brit Telegraph.

Több tízezer amerikai adományozott különböző szőröket, az emberi hajtól a kutya- és macskaszőrön át a birka és alpaka szőrig. A szőröket nylonharisnyába töltik, és így vetik be az olaj ellen. A szőr mellett az emberek 15 ezer harisnyát is adományoztak. A szervezet azután kezdett gyűjtésbe, hogy az olajszennyezés kármentésén dolgozó hatóságok közölték, nincs elég úszó gátjuk, amellyel megóvhatnák az érzékeny louisiani partvidéket a közeledő olajfolttól.