Sztrájkoló maoisták csaptak össze az ellenük tüntetőkkel Nepálban

Vágólapra másolva!
Hat napja bénítja Nepált az elnök lemondását követelő maoisták sztrájkja. A munkabeszüntetést megelégve Katmanduban harmincezren utcára vonultak, majd összecsaptak a sztrájkolókkal. A kormányfő hajlandó lenne lemondani, ha a maositák elfogadnák a feltétleit.
Vágólapra másolva!

Sztrájkoló maoisták csaptak össze az ellenük tüntetőkkel Katmanduban, Nepál fővárosában, a rendőrök könnygázzal próbáltak rendet tenni. A maoisták hat napja sztrájkolnak, így akarják lemondásra bírni Madav Kumar miniszterelnököt, amiért nem iktat be új alkotmányt, és szerintük hátráltatja a nepáli békefolyamatot. A sztrájk fennakadásokat okoz a közlekedésben, de hatással van az oktatásra és a gazdaságra is.

A sztrájk ellen megszervezett felvonuláson 30 ezren tiltakoztak a maoisták akciója ellen. A tüntetésben főleg az üzleti szférában dolgozók és civil szervezetek vettek részt.

A miniszterelnök azt mondta, hogy abban az esetben mondana le, ha tárgyalásokon rendezni tudná a maoistákkal a vitás kérdéseket, és a sztrájkolók elfogadnák néhány felételt. Ezek közé tartozik a maoista félkatonai alakulatok lefegyverzése, az új nemzeti egységkormány vezetéséről szóló megállapodás és az országot 10 éve sújtó konfliktus miatt kialakult szegénység felszámolása.