Az elbukott forradalom kivándorlásra készteti a kubai fiatalokat

Vágólapra másolva!
Egy kubai tanár az elbukott forradalommal magyarázza, miért hagyják ott fiatalok tízezrei a kommunista Kubát az utóbbi években. A Fidel Castro örökébe lépő öccs, Raúl Castro mélyreható reformokat ígért, a rendszer mégsem változott. Havi 20 dollárból Kubában is szűkös kijönni, ezért sokan a legegyszerűbb módszereket választják: elmennek Ecuadorba, vagy beállnak a havibér kétszeresét egy éjszaka alatt megkereső prostituáltak közé.
Vágólapra másolva!

Egyre több fiatal hagyja el Havannát, a kubai fővárost, a Guardian már szabályos exódusról ír cikkében. Raúl Castro, Fidel Castro korábbi kubai vezető öccse és utóda ugyan nagyobb szabadságot ígért a kubaiaknak, azonban ebből alig teljesült valami.

Parque Trillo egy élettel teli pontja Havannának - írja róla a Guardian -, ahol négy utca találkozik, kint folyik az élet, az utcán baseballoznak, beszélgetnek, táncolnak, vásárolnak a kubaiak. A felszínen kevés látható változás történt. A környék azonban egyre lepukkantabb képet fest: az épületek düledeznek, a játszóterek játékairól kopik a festék, szemét hever a fűben.

"Sokkal csendesebbek ezek a napok. A fiatalok eltűnnek. A húszas-harmincas éveikben járók elmennek" - mondja a Guardiannak Jaime Valdés, egy környékbeli nyugdíjas. Sorban mutogat a környező utcákra, sorolja, honnan hány fiatal ment el. Havanna más részein is hasonló a helyzet a Guardian szerint, legfőképp a magasan képzett szakemberek menekülnek el a szigetről. Az utóbbi két évben tízezrek hagyták ott Kubát. "Ez egy exódus" - mondja Jaime Valdés.

"A forradalom elbukott"

Ricardo Martinelli, egy egyetemi tanár szerint mindez erős jel a kubai vezetésnek, hogy "a forradalom elbukott, ezért nem akarnak beszélni róla". Szerinte így "elvesztjük a jövőnket". Martinelli egyetlen 23 éves fia is elhagyta Kubát az utóbbi hónapokban.

Raúl Castro gazdasági liberalizációt ígért, de ebből keveset látni: az átlagbér változatlanul havi 20 dollár körül mozog. Egy európai diplomata azt látja, hogy a fiatalok elégedetlenek ezzel. Hiába szervez a kormány ingyenes koncerteket, a lelkesítő beszédek már senkit sem érdekelnek - írja a lap.

2006 óta megállt a lakosság számának növekedése Kubában, sőt azóta úgy esik vissza, mint a 19. század óta soha. Raúl Castro kormánya eddig olyan engedményeket tett, mint a földműveseknek juttatott nagyobb önállóság, a számítógépekre, mobiltelefonokra és DVD-lejátszókra vonatkozó birtoklási tilalom eltörlése, a fodrász- és borbélyüzletek magánkézbe adása, és a vidéki városokban a bürokrácia csökkentése. A nagy reformok azonban elmaradtak, vélhetően Fidel Castro még mindig erős befolyása miatt.

Ecuadori kiruccanások

A kivándorlás jelenleg nem a tengeren folyik, ahogy az 1980-as években, hanem a José Martí repülőtéren keresztül. A vízumokat is egy fokkal könnyebben adják már ki. Ecuador lett a fő célállomás, mert onnan elég egy meghívó. 2009-ben 147 százalékkal nőtt az ide kivándorlók száma, és egyre több az Ecuadorban megházasodó kubai is. Sokan azonban azt csinálják, hogy Ecuadorból átruccannak az Egyesült Államokba, bevásárolnak, majd visszamennek Kubába, ahol eladják a holmit.

A kubai prostituáltak egyetlen éjszaka akár 50 dollárt is megkereshetnek. A Parque Trillón játszó kamaszoktól megkérdezte a Guardian újságírója, miért nem tanulnak vagy dolgoznak. A válaszuk az volt: "Azért, hogy havi 20 dollárt keressünk?"