Büntetőeljárás indult az orosz bányarobbanások miatt

Vágólapra másolva!
Két metánrobbanás is történt Oroszország egyik legnagyobb koksz-szén bányájában szombaton. 64 bányász és 20 mentő a mélyben rekedt. A szerencsétlenségnek eddig 12 halálos áldozata van. Az ügyben a munkavédelmi előírások több ember halálát okozó megsértése miatt büntetőeljárás indult.
Vágólapra másolva!

A legújabbb adatok szerint tizenkét ember meghalt, negyvenen pedig megsérültek a szibériai Kemerovói megyében lévő bányában történt két metánrobbanásban - közölte a Raszpadszkaja bánya vasárnap reggel. A mentési munkálatokat vasárnapra virradóra meghatározatlan időre leállították további robbanások veszélye miatt - mondta Aman Tulejev, a Kemerovói megye kormányzója.

A bányát üzemeltető Raszpadszkaja vállalat szerint az első robbanásban négyen haltak meg, a halálos áldozatok száma a második robbanás után emelkedett tizenkettőre. Oroszország egyik legnagyobb szénbányájában a szombat esti első robbanás idején 359 ember dolgozott a fejtésen. Vasárnap hajnalra - a második robbanás előtt - 295 bányászt sikerült kimenteni, 64 bányász és 20 bányamentő a mélyben rekedt, a bányamentőkkel megszakadt a kapcsolat.

Egy nevének elhallgatását kérő illetékes szerint a szerencsétlenség műszaki okból következhetett be. A baleset idején ugyanis nagy mennyiségű metángáz lövellt a tárnába, amit az érzékelők jeleztek ugyan, de az embereknek nem volt idejük elhagyni a bányát.

A Kemerovói megyei ügyészség büntetőeljárást indított az ügyben, "a munkavédelmi előírások több ember halálát okozó megsértése" miatt. Dmitrij Medvegyev elnöknek Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere tett jelentést a szerencsétlenségről, Vlagyimir Putyin kormányfő Aman Tulejev megyei kormányzóval beszélt telefonon a mentésről.

Januárban már történt egy robbanás a Raszpadszkaja bányában, akkor egy ember halt meg, 244 bányászt sikerült a felszínre hozni. Az 1973-ban Mezsdurecsenszkben megnyitott Raszpadszkaja bánya az azonos nevű cég vezető üzeme, az ország egyik legnagyobb bányája, amely évente 8 millió tonna kokszszenet termel. A bányában mintegy 300 kilométer hosszan folyik a fejtés a mélyben, amivel a Raszpadszkaja az első helyen áll Oroszországban. A Raszpadszkaja részben az orosz milliárdos, Roman Abramovics cégének, az Evraz-nak a tulajdonában van.