Berlusconin gúnyolódó filmes miatt rágott be Cannes-ra az olasz kormány

Vágólapra másolva!
Nem megy el a cannes-i filmfesztiválra Sandro Brodi olasz kultuszminiszter. A politikus a Draquila című film bemutatója miatt sértődött meg. A szatirikus dokumentumfilm azon élcelődik, hogy Silvio Berlusconi olasz kormányfő a megmentő szerepében tetszelgett a l'aquilai földrengés után, miközben sokan még egy évvel később is átmeneti szállásokon élnek, és az újjáépítést korrupciós ügyek árnyékolták be.
Vágólapra másolva!

Visszautasította a cannes-i filmfesztivál meghívóját Sandro Brodi olasz kultuszminiszter a Draquila című film bemutatója miatt. A szatirikus dokumentumfilm - amelyet a hétvégén mutattak be az olasz mozikban - a tavaly áprilisban L'Aquila tartományban történt, 300 halálos áldozattal és hatalmas pusztítással járó földrengésre adott kormányzati választ dolgozza fel kritikus hangvételben. A Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök hívének számító kultuszminiszter "az igazságot és az egész olasz népet sértő propagandának" nevezte a filmet.

A Sabina Guzzanti komikus által készített Draquilá-t versenyen kívül mutatják be a franciaországi filmfesztiválon. Guzzanti több hónapot töltött a földrengés után a romba döntött városban, L'Aquilában, ahol arról készített filmet, hogyan szervezte a kormány az újjáépítést, illetve felvillant több, ezzel kapcsolatos botrányt is.

A film azt állítja, hogy Silvio Berlusconi olasz kormányfő - aki több alkalommal is a térségbe látogatott, sőt ide szervezte a G8-ak tavalyi csúcstalálkozóját is - csupán népszerűségének növeléséhez használta fel az eseményt, miközben a helyi lakosok közül sokan még mindig átmeneti szállásokon laknak, és még azok is panaszkodnak a rossz tömegközlekedés a kevés bolt miatt, akiknek jutott lakás a város szélén rohamtempóban, egyes állítások szerint a tervezett költségek háromszorosáért felépített új negyedekben.

A filmben komoly kritika éri az olasz polgári védelmet is, amelynek vezetője ellen korrupciós eljárás folyik az újjáépítéshez kapcsolódó gyanús beruházási szerződések miatt.