Gordon Brown távozik a Munkáspárt éléről

Vágólapra másolva!
Távozik a Munkáspárt éléről Gordon Brown, a politikus ezt hétfőn jelentette be. Pártja koalíciós tárgyalásokat kezd a Liberális Demokratákkal, Brown azt mondta, ebben az esetben nem kívánja tovább betölteni posztját. Azonnal megindultak a találgatások, ki lehetne a pártot három éve vezető Brown utódja.
Vágólapra másolva!

Bejelentette távozási szándékát a Munkáspárt éléről hétfőn Gordon Brown brit kormányfő, aki azt is közölte egyidejűleg, hogy pártja hivatalos koalíciós tárgyalásokat kezd a Liberális Demokratákkal, akik ugyanakkor a konzervatívokkal is tárgyalnak.

Brown, aki 2007 óta áll a Labour és a kormány élén, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt közölte: Nick Clegg, a liberálisok vezetője tájékoztatta őt, hogy tárgyalásokat szeretne kezdeni a Munkáspárttal a kormányzati együttműködésről. Brown szerint "nemzeti érdek", hogy a Munkáspárt erre a kérésre "pozitív választ adjon".

Brown azt mondta: ha egyértelművé válik, hogy az ország érdekeit egy "progresszív kormánykoalíció" szolgálhatja a legjobban, akkor ő eleget tesz a kormány megalakításával kapcsolatos kötelezettségeinek, de nem kíván tisztségében maradni "a szükségesnél hosszabb ideig", és szeretné, ha legkésőbb pártja ősszel esedékes éves kongresszusáig már új vezető állna a párt, és így a kormány élén.

Brown szerint a választók róla is döntöttek

Ez azt is jelenti, hogy ha valóban megalakul egy munkáspárti-liberális kormánykoalíció, Brown távozásával a kormány élére is más kerül, mivel a törvényerejű brit politikai szokásjog szerint csak a kormányt adó parlamenti párt első embere lehet miniszterelnök, ő is csak akkor, ha alsóházi képviselői mandátumot nyer a parlamenti választásokon.

Nagy-Britanniában évtizedek óta nem alakult ki olyan helyzet, mint a május elején tartott választás után: olyan szoros eredmény született a győztes konzervatívok és a második Munkáspárt között, hogy egyikük sem tud önállóan kormányt alakítani. A konzervatívok 305, az eddig kormányzó Munkáspárt pedig 258 helyet szereztek, így egyiküknek sem lenne abszolút többsége, tehát egyedül nem tudnak kormányt alakítani. A BBC szerint a brit szokásjog alapján a királynő ilyenkor a kormányzó pártot kéri fel kormányalakításra. A választások eredményéről és a koalíciós lehetőségekről itt olvashat részletesen.

Brown azt mondta, pártja vezetőjeként el kell fogadnia, hogy a választók ezzel az eredménnyel róla személyesen is ítéletet mondtak, ezért kéri a Munkáspártot az új vezető megválasztási folyamatának elindítására. Brown közölte: a vezetői tisztségért folyó versengésben semmilyen szerepet nem kíván vállalni, és egyetlen jelöltet sem támogat.

Találgatják, ki lehet az utód

Brown bejelentése után azonnal megindultak a találgatások a lehetséges utódokról. Politikai elemzők jó ideje David Milibandet, a fiatal külügyminisztert tartják a legesélyesebb befutónak. A kelet-európai holokausztmenekültek gyermekeként született Miliband neve korábban is szóba került, már 2007 nyarán, Tony Blair előző kormányfő távozása után is sokan ösztökélték arra, hogy induljon Brown ellenében.

Brown, aki addig tíz éven át pénzügyminiszter volt, végül ellenjelölt nélkül, közfelkiáltással került a Munkáspárt és a kormány élére Blair három évvel ezelőtti lemondása után.

A Munkáspártnak és liberálisoknak együtt sem lenne meg az abszolút többségük az alsóházban, így egy munkáspárti-liberális kormány folyamatosan külső támogatásra szorulna a kisebb pártok részéről. A konzervatívoknak és a liberálisoknak viszont meglenne a többsége, a két párt hétfőn is folytatta a napok óta tartó tágyalásokat.