Izrael felkészült egy Irán elleni háborúra

Vágólapra másolva!
Felkészült egy Irán elleni esetleges háborúra Izrael - erről beszélt hétfőn az izraeli miniszterelnök-helyettes. Izrael ritkán használja a háború kifejezést Iránnal kapcsolatban, de Netanjahu izraeli miniszterelnök és más tisztviselők szerint minden eshetőségre késznek kell lenni.
Vágólapra másolva!

Izrael felkészült egy Irán elleni esetleges háborúra - jelentette ki hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik helyettese. "Az izraeli légierő vezető szerepet játszott a libanoni és palesztin területeken a gerillák ellen végrehajtott támadásokban, s megszerezte mindazokat a képességeket, amelyek egy esetleges Irán elleni csapáshoz szükségesek" - mondta Móse Jaalon miniszterelnök-helyettes.

"Ezeket a képességeket használhatjuk a Gázai övezetben a terror elleni háborúban, a libanoni rakétákkal, vagy a szíriai hagyományos haderővel szemben, de akár egy olyan távoli állam ellen is, mint Irán" - folytatta Jaalon, aki egykor az izraeli hadsereg vezérkari főnöke is volt.

A Közel-Kelet egyetlen atomhatalma 1981-ben egy iraki atomreaktor, majd 2007-ben egy szíriai létesítmény ellen vetette be légierejét. Ami akkor sikerült, kudarcot vallhat máshol - vélik ugyanakkor független szakértők, akik túl távolinak, szétszórtnak és jól védettnek látják az iráni atomlétesítményeket.

Az izraeli vezetők ritkán használják a háború kifejezést Iránnal kapcsolatban, bár a titkos iráni urándúsítás, a nagy hatótávolságú rakétákra vonatkozó tervek és a teheráni vezetés által alkalmazott ellenséges retorika miatt Izrael halálos fenyegetésként tekint az iszlám köztársaságra. A zsidó állam hivatalosan ugyan támogatja az Irán ellen hozandó ENSZ BT-szankcióit, de Netanjahu és más izraeli tisztviselők szerint minden eshetőségre fel kell készülni.

Jaalon szerint Izrael lényegében már most is konfliktusban áll Iránnal, hiszen az ország Izrael ellenségeinek - köztük a palesztin Hamásznak és a libanoni Hezbollahnak - a legfőbb támogatója.