Leverte Libanon a humuszháborúban Izraelt

Vágólapra másolva!
Kétszeresen felülmúlta Izraelt Libanon a hétvégén, amikor rekordmennyiségű - több mint tíz tonna - humuszt főzött 300 szakács Bejrútban. A két ország azon vetélkedik, hogy melyikük nevezheti nemzeti eledelnek a csicseriborsóból készülő jellegzetes közel-keleti pástétomot.
Vágólapra másolva!

Hatalmasra emelték a tétet Libanonban a libanoni-izraeli humuszháborúban. A hétvégén 300 szakács több mint 10 tonnányi humuszt főzött, és ezzel megdöntötték az Izraelben korábban felállított rekordot. Eredményüket a Guinness-Rekordok illetékesei is hitelesítették, mint a valaha főzött leghatalmasabb humuszt - jelentette a brit Telegraph.

A két ország közötti humusz-háború tavaly robbant ki, amikor Libanon azzal vádolta meg Izraelt, hogy ki akarja sajátítani a - főtt csicseriborsóból, szezámpasztából, citromléből, olívaolajból, fokhagymából készülő - humuszt, mint nemzeti eledelt. A vetélkedés tavaly októberben kezdődött, akkor Libanonban két tonna humuszt készítettek. Izrael ezt januárban duplájával múltva felül - ezt a rekordot döntötték meg most a libanoniak.

Szombaton összesen 10 452 kilogramm humuszt készítettek, amelynek minden kilója az ország egy-egy négyzetkilométerét szimbolizálta (Libanon területe 10 452 négyzetkilométer). Vasárnap falafelben is rekordot állítottak fel: több mint 10 452 darabot készítettek. Bejrúti üzletemberek, most azt tervezik, hogy libanoni specialitásként védetik le a csemegét.

Forrás: AFP

A versengés a brit lap szerint ahhoz képest jó kedéllyel folyik, hogy a két ország között súlyos feszültségek húzódnak: Izrael több hadműveletet is indított az évek során Libanon déli részei ellen, ahonnan a síita Hezbollah rendszeresen rakétákkal lövi az izraeli területeket.