Újabb olajfogóval próbálkoznak a Mexikói-öbölben

Vágólapra másolva!
Újabb berendezéssel próbálja megakadályozni a további olajszivárgást a BP olajcég az április végén elsüllyedt fúrótoronynál. Már többféle módszerrel próbálták megállítani a vízbe ömlő olajt, sikertelenül.
Vágólapra másolva!

A BP olajcég a héten újabb olajfogó berendezést, úgynevezett keszont ereszt le a Mexikói-öbölben a tengerfenékre azzal a szándékkal, hogy megszüntesse a kisebbik olajszivárgást a megsérült kútnál - közölte hétfőn Tony Hayward vezérigazgató. Az április 20-án felrobbant és elsüllyedt Deepwater Horizon olajfúró platformot üzemeltető BP első embere szerint a berendezés 72 órán belül a helyére kerülhet.

A cég azt is közölte, hogy mélytengeri robotok segítségével az olaj lebomlását segítő vegyszert lövellnek a vízbe a szivárgás közelében, miután a műveletet engedélyezte az amerikai környezetvédelmi hivatal.

A Deepwater Horizon nevű olajfúró-platform áprilisban kapott lángra, majd az óriási tüzet követően elsüllyedt. Ezt követően nyersolaj kezdett ömleni a tengerbe az alapzatba fúrt csöveken keresztül. Eddig megpróbálták felgyújtani az olajfoltot, olajfogó gátakat telepítettek az öbölbe, semlegesítő anyagot szórtak a vízbe. Egy hatalmas kúppal is megpróbálták lezárni az olajömlés útját, de váratlanul jegesedés lépett fel, így ezt a tervet egyelőre elvetették.

Az olaj eddig 5200 négyzetkilométernyi vízfelületet szennyezett be, és elérte a louisianai és alabamai partokat. Olyan vadrezervátumokat veszélyeztet, amelyek fontosak a madarak áttelelése szempontjából. A halászatot és rákászatot is le kellett állítani, pedig mindkettő iparág létfontosságú a lakosoknak. A partokat jelenleg olajfogó gátakkal és homokzsákokkal védik.