Vágólapra másolva!
Nem éri meg az afgán háború a kiadásokat - így vélekedik az amerikaiak többsége egy hétfői felmérés szerint. Miután Barack Obama amerikai elnök meghirdette új afganisztáni stratégiáját, átmenetileg nőtt a hadműveletek támogatottsága.
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak többsége ismét úgy érzi, hogy az afgán háború nem éri meg az anyagi kiadásokat - derült ki a The Washington Post és az ABC News felmérésének hétfőn közzétett eredményéből. A megkérdezettek 44 százaléka gondolja úgy, hogy a hadműveletek megérik a ráfordításokat, 52 százalék ellenkezőképpen vélekedik.

Korábban - miután Barack Obama elnök bejelentette új afganisztáni stratégiáját és további csapatok küldését - egy rövid ideig a közvélemény nagyobb hányada támogatta az afgán háborút.

A felmérés eredményét azelőtt tették közzé, hogy Hamid Karzai afgán elnök Washingtonba érkezett. Karzai kedden Hillary Clinton külügyminiszterrel fog tárgyalni.

A 2001-ben, az Egyesült Államok elleni szeptember 11-i terrormerényletek után indított afganisztáni háború folytatásának legbiztosabb bázisát a republikánusok teszik ki, 69 százalékuk szerint a háború megéri a költségeket. A demokraták és a függetlenek körében viszont nőtt a kétkedők tábora: a demokraták 66 százaléka tartja felesleges pénzkidobásnak a háborús kiadásokat, a függetlenek körében 56 százalékos a háború elutasítottsága a decemberi 47 százalék után.

A The Washington Post szerint úgy tűnik, hogy a közvélemény egyre kevésbé hisz a háború folytatásának szükségességében, de a többség továbbra is támogatja azt, ahogyan az amerikai elnök a háborút kezeli. E tekintetben Obama mögött áll a válaszolók 56 százaléka, míg 36 százalék ellenzi háborús politikáját.