Módosították több transzatlanti járat útvonalát a hamu miatt

Vágólapra másolva!
Újra kinyitott hétfőn több, a vulkáni hamu miatt bezárt európai reptér, de továbbra is voltak fennakadások a légi közlekedésben, elsősorban a transzatlanti járatoknál. Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia közötti járatokat teljesen leállították.
Vágólapra másolva!

Rendeltetésszerűen működött hétfőn valamennyi európai repülőtér, de a légkörben található vulkáni hamu miatt az Ibériai-félszigeten fennakadások voltak a légi közlekedésben. Módosítani kellett az amerikai kontinensre tartó, illetve onnan érkező járatok egy részének útvonalát is, ami késéseket okozott.

A légtér ellenőrzésével foglalkozó európai szervezet, az Eurocontrol közleménye szerint a vasárnapi 1500 után hétfőn csak mintegy 500 járat nem tudott közlekedni a tervezett 29 ezerből. Ennek nagy része transzatlanti volt, de töröltek néhány kontinensen belüli járatot is Németország térségében, illetve az Ibériai-félsziget irányában.

A hamufelhőnek a félsziget déli része felé történő haladása miatt hétfő délután korlátozták a spanyol légtér átrepülhetőségét, jóllehet az ország valamennyi repülőtere nyitva volt. Portugáliában, ahova kedden négynapos látogatásra várják XVI. Benedek pápát, szintén fennakadások voltak a légi közlekedésben, több mint kétszáz járatot töröltek, a vasárnap bezárt lisszaboni és a portói légikikötő azonban újra megnyílt. Ugyanakkor hétfő este lezárták a Portugália déli részén fekvő Faro repülőterét.

Spanyolországban korlátozták a hatezer és tízezer méteres magasság közötti légtér átrepülhetőségét, emiatt a Sevilla, Madrid és Barcelona felett közel negyedével kevesebb lehetőség nyílik az itteni légtér átrepülésére. Ez azonban csak kisebb fennakadásokat okoz, mert a transzatlanti járatok tízezer méteres magasság fölé emelkedhetnek, a belföldi járatok pedig hatezer méter alatt maradhatnak.

Olaszországban a légi közlekedés zavartalanul működött hétfőn, jóllehet vasárnap a milánói és a torinói repülőtéren a vulkáni hamufelhő még fennakadásokat okozott. Franciaországban szintén a szokott rendben működtek a párizsi repülőterek, néhány transzatlanti járat késett csupán. A vasárnap bezárt írországi légikikötőket hétfőn újra megnyitották a forgalom előtt. A brit szigetek és Észak-Európa felé tartó transzatlanti járatok késtek.

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia közötti járatait viszont leállította a szaúdi légitársaság hétfőn, mert az izlandi hamufelhő az Atlanti-óceán fölött keresztezi a repülőgépek útját. Az állami társaság vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy első az utasok biztonsága, ezért felfüggesztik a heti kétszeri Washington-Rijad és New York-Jeddah járatokat.

Az április 14-én kitört Eyjafjöll tűzhányó hamufelhője a második világháború utáni legnagyobb légiforgalmi káoszát idézte elő napokon keresztül, április közepén, több mint két és fél milliárd eurós kárt okozva. A múlt csütörtökön a vulkán megnövekedett aktivitása másodszor is zavarokat váltott ki az európai légterek részleges, és több repülőtér teljes lezárást eredményezve.