Találkozhatnak családjukkal az Iránban elfogott túrázók

Vágólapra másolva!
Megkapja a vízumot annak a három amerikainak a családja, akiket tavaly fogtak el Iránban és kémkedéssel vádolják őket. A három fogva tartott anyja így Iránba utazhat.
Vágólapra másolva!

Az Iránban fogva tartott három amerikai anyja a New York-i iráni külképviseleten átveheti a vízumot és Iránba utazhat, hogy találkozzon gyermekével - közölte Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter hétfőn.

A két férfi és egy nő - Shane Bauer, Joshua Fattal és Sarah Shourd - tavaly július 31-én tűnt el, miután Kurdisztán iraki térségében kirándultak. Az Iránnal határos hegyvidékes terepen nincs mindenütt egyértelmű határjelzés. Teherán azzal gyanúsította a túrázókat, hogy kapcsolatban állnak az amerikai hírszerzéssel, ami a családjuk szerint képtelenség.

A három túrázó esete miatt tovább romlott az iráni atomprogram miatt amúgy is feszült viszony Teherán és Washington között. Ráadásul svájci diplomaták, akiknek április 22-én engedélyezték, hogy meglátogassák a fogva tartottakat, elmondták, hogy ketten közülük rossz egészségi állapotban vannak, és mind a hárman éhségsztrájkot akarnak folytatni azonnali elengedésüket követelve - mondták el a hozzátartozóik.

Mottaki a televízióban hétfő este közölte: az iráni kormány humanitárius okokból adta ki a vízumokat. A külügyminiszter elmondta: a vízumok kiadásáról azelőtt döntöttek, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a hónap elején részt vett a New Yorkban tartott atomsorompó-értekezleten. A három anya ugyanis New Yorkba utazott, hogy találkozzon az iráni elnökkel, hogy személyen kérje gyermeke szabadon bocsátását, de a kérésüket elutasították.