Vágólapra másolva!
Kedden reggel lezártak hét spanyolországi repülőteret a légkörben terjengő vulkáni hamu miatt. Köztük van Tenerife két repültere is, erről a szigetről sem szállhatnak fel gépek. Kedden délelőtt bezárt öt marokkói repülőtér is.
Vágólapra másolva!

Lezártak hét spanyolországi repülőteret kedd reggel a légkörben található vulkáni hamu miatt, hármat az Ibériai-félsziget déli részén, négyet pedig a Kanári-szigeteken - közölte az Aena nemzeti légiforgalmi hatóság.

Sevilla, Jerez és Badajoz légikikötőjét zárták le reggel hat órakor, valamint helyi idő szerint 4 (közép-európai szerint 5) órakor a Tenerifén lévő két és a La Palmán, illetve a La Gomerán lévő egy-egy repülőteret - mondta az Aena szóvivője, hozzátéve: nem tudják, meddig tarthat a zárlat.

Az Ibériai-félszigeten már az előző nap is fennakadások voltak a légi közlekedésben, bár egyik légikikötőt sem kellett bezárni. Korlátozták a hatezer és tízezer méteres magasság közötti légtér átrepülhetőségét. Emiatt Sevilla, Madrid és Barcelona felett közel negyedével kevesebb lehetőség nyílt a légtér átrepülésére.

A hamufelhő miatt kedd délelőtt bezárt öt marokkói repülőtér is: Rabat, Casablanca légikikötője közép-európai idő szerint 9-től 14 óráig, Tanger, Tetuán és Esz-Szavíra repülőtere pedig 6-tól 14 óráig nem indít és nem fogad járatokat - jelentette be a Royal Air Maroc hazai légitársaság. A marokkói légiforgalmi hatóság szerint könnyen elképzelhető, hogy a zárlatokat meghosszabbítják

Az Atlanti-óceán északi része fölött eközben oszlásnak indultak a nagy magasságban lévő hamufelhők, ami megkönnyíti a transzatlanti járatok közlekedtetését, mert nem kell észak felé kerülniük.