Egyházon belülről erednek a pedofilügyek a pápa szerint

Vágólapra másolva!
Nem külső hatástól, hanem az egyházon belülről eredetezhetők a pedofilbotrányok - közölte kedden a Portugáliába utazó pápa. XVI Benedek megbánásra és az egyház megtisztítására szólított fel.
Vágólapra másolva!

"Az egyházon belüli bűnökből eredetezhető", nem pedig külső okok folyománya a pedofil papok botránya - közölte XVI. Benedek pápa kedden a pápai különgépen Portugália felé repülve.

XVI. Benedek ilyen, a katolikus egyházra nézve önkritikus szavakkal eddig még nyilatkozott az egész egyházat megrázó pedofilügyekről. Azt mondta, az egyház mindig is szenvedett belső problémáktól, ám ezeket "most igazán rettenetes módon láthatjuk". "Az egyháznak alaposan újra kell tanulnia a megbánást, el kell fogadnia a megtisztulást, megtanulni a megbocsátást és az igazságot" - idézte a brit Telegraph a pápát.

A Vatikán korábban a világi sajtó támadásának minősítette a pedofil papokkal, illetve ügyeik egyházon belüli eltussolásával kapcsolatos kritikákat, amelyek még magát a pápát is érintették. A pápa azóta azonban megígérte, hogy fellépnek a szexuális visszaélésekkel szemben. XVI Benedek elfogadta több püspök lemondását is, akik vagy maguk követtek el ilyen zaklatásokat, vagy részt vettek eltusolásukban. A brit lap szerint a pedofilügyekkel foglalkozó vatikáni hivatal jelezte, további püspökök lemondása is várható.