Újra kiskorú elleni szexuális erőszakkal vádolják Polanskit

Vágólapra másolva!
Egy angol színésznő azt állítja, hogy Roman Polanski 1984-ben, azaz 16 évesen szexuális kapcsolatra kényszerítette. Az amerikai hatóságok egy másik hasonló ügy miatt már jó ideje küzdenek Polanski kiadatásáért.
Vágólapra másolva!

"Polanski tudta, hogy csak 16 éves voltam, amikor találkoztunk, de arra kényszerített, hogy szexuális kapcsolatba lépjek vele párizsi lakásában" - ezt mondta Los Angeles-i sajtótájékoztatóján Charlotte Lewis angol színésznő, akivel Roman Polanski 1984-ben forgatott együtt.

Polanski amerikai ügyvédei azt közölték pénteken, hogy nincsenek információik az ügyről, Párizsban Georges Kiejman, Polanski francia ügyvédje pedig azt mondta, hogy szerinte zsarolásról van szó, meglepő ugyanis, hogy a színésznő 26 év eltelével állt elő a fenti vádakkal. A Le Monde ismertetése szerint Kiejman azt sem zárta ki, hogy jogi lépéseket tesznek Charlotte Lewis ellen, a Le Figaro beszámolója szerint pedig az ügyvéd beszélt Polanskival, aki azt mondta, Charlotte Lewis bejelentése eygszerű hazugság.

Az angol színésznő és ügyvédje, a celebügyekben jártas Gloria Allred, nem mentek bele a részletekekbe, de azt mondták, hogy a szexuális visszaélés az "elképzelhető legrosszabb formát öltötte". Egyelőre jogi lépéseket nem tettek, Charlotte Lewis azt mondta, hogy nyilatkozatával nyomást akar gyakorolni a svájci hatóságokra Polanski kiadatásával kapcsolatban.

A francia-lengyel rendező kiadatását az amerikai hatóságok kérik Svájctól, de nem ebben az ügyben, hanem azért, mert 1977-ben szexuális kapcsolatot létesített egy 13 éves lánnyal.

A kaliforniai fellebbviteli bíróság tavaly decemberben utasította vissza Polanski ügyvédeinek beadványát, amelyben eljárásjogi hibákra hivatkozva azt kérték, ejtsék a filmrendező elleni 1977-es vádat. A törlési kérelem elutasítása azt jelenti, hogy az 1978-ban az ítélethirdetés elől elmenekült, és jelenleg svájci házi őrizetben tartott Polanskinak személyesen is meg kellene jelennie a bíróságon, és szembe kellene néznie a rá váró ítélettel. Polanski 1977-ben egy 13 éves lányt kábított el és rontott meg, tettét akkor vádalku keretében el is ismerte. A rendezőre a harminc évvel ezelőtt elkövetett bűncselekmény miatt két év börtön várhat (erről itt olvashat részletesen).

Polanski most sem tagadja at 1977-es esetet, sőt, felesége a színész- és énekesnő Emmanuelle Seigner januárban interjút adott az Independentnek, amelyben azzal magyarázta, hogy Polanski szexuális viszonyt létesített egy 13 éves kislánnyal, hogy a 70-es évek "őrült időszak" volt, amikor a szexhez és a drogokhoz fűződő attitűdök teljesen másmilyenek voltak, mint napjainkban. Seigner elmondta, hogy Polanski mindig is példás férj és apa volt, és az egyes újságok által a rendezőről festett kép semmiben sem hasonlít a valóságra. A színésznő ugyanakkor megjegyezte, hogy teljesen megérti, hogy "más anyák" szörnyűnek tartják férje egykori cselekedetét (erről itt olvashat részletesen).