Testvérharc fog dönteni a brit Munkáspárt elnöki posztjáról

Vágólapra másolva!
Két testvér, David és Ed Milliband száll harcba a brit Munkáspárt elnöki tisztségéért - derült ki szombaton. Az idősebb - 44 éves - Davidet tartják az esélyesebbnek, ő már Tony Blair utódaként is szóba jött 2007-ben.
Vágólapra másolva!

Biztossá vált, hogy testvérharc lesz a brit Munkáspárt vezetői posztjáért, miután Ed Miliband szombaton nyilvánosságra hozta, hogy fivére, David Miliband ellenében versenybe száll a pártelnökségért. A volt energiaügyi miniszter, Ed Miliband, valamint bátyja, az egykori külügyminiszter, David Miliband azután jelentette be pártelnöki ambícióit, hogy Gordon Brown kedden a miniszterelnökség mellett a Labour vezetéséről is lemondott. Egyelőre csak a két fivér jelentette be hivatalosan, hogy indul a párt elnöki posztjáért.

A Munkáspárt - 13 évnyi kormányzás után - a múlt heti választásokat követően kényszerült ellenzékbe. A voksolást a Konzervatív Párt nyerte, amely a Liberális Demokrata Párttal koalíciót kötve alakítja meg az új brit kormányt. A választási kudarc után Gordon Brown pártelnök bejelentette lemondását, elindítva a párton belüli vezetőválasztási folyamatot.

A 44 éves David Miliband nem sokkal Brown távozása után már bejelentette, hogy indul a pártelnöki tisztségért, majd szombaton öccse, a 40 éves Ed Miliband is nyilvánosságra hozta erre vonatkozó szándékát. Brit politikai szakértők a tisztség elnyerésére az idősebb fivért tartják esélyesebbnek, az ő neve ugyanis már Tony Blair 2007-es távozása idején is szóba került a Munkáspárt lehetséges vezetőjeként.