Csak egy állampolgárságot engedélyezne Fico

Vágólapra másolva!
Robert Fico szlovák kormányfő szerint Szlovákia meggyengítésének szándéka és saját hatalmának bebiztosítása áll a Fidesz kettős állampolgársággal kapcsolatos terveinek hátterében. A miniszterelnök szerint a magyar tervek komoly biztonsági kockázatot jelentenek, ezért a kormány törvénymódosítással kíván reagálni: e szerint elvesztenék szlovák állampolgárságukat azok, akik felvesznek egy másikat.
Vágólapra másolva!

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint Szlovákiában még a magyar parlament döntése előtt meg kellene változtatni a hatályos törvényeket, hogy az, aki felveszi egy másik állam állampolgárságát, veszítse el a szlovákot. A kormányfő a szlovák közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában leszögezte: ez alól a szabály alól csak a születéssel, illetve a házasság révén szerzett második állampolgárság jelentene kivételt.

A miniszterelnök szerint a tervezett magyar törvénymódosítás - amelyet a tervek szerint hétfőn nyújtanak be a parlamentnek a Fidesz képviselői - veszélyezteti Szlovákia biztonságát, ártani fog a szlovákiai magyarságnak és rontja a kétoldalú kapcsolatokat. Szerinte Budapestre most nagy nemzetközi nyomás nehezedik. "Értesüléseink vannak arról, hogy állásfoglalásainkkal aránylag nagy nyomást gyakoroltunk Magyarországra és ez a nyomás hasznos" - mondta a kormányfő, aki ennek ellenére úgy véli, hogy a magyar fél már nem fog tárgyalni Szlovákiával, mert "meg akarja mutatni, hogy erős".

Pozsonynak Fico szerint ismeretei vannak arról is, hogy Budapest választójogot is adna a kettős állampolgárságú külföldi magyaroknak. Szerinte ezt a Fidesz azért szorgalmazza, hogy a következő választási időszakra is biztosíthassa hatalmát. "Nem véletlen kezdeményezésről van szó, ez a Fidesz 1993-1994-ben megfogalmazott programjának teljesítése" - mondta a miniszterelnök, aki szerint a Fidesz álláspontja az, hogy a magyar kormánynak és a magyar parlamentnek nemcsak a magyarországi magyarok, hanem az összmagyarság érdekeit is képviselnie kell.

Miután a szlovákiai magyarok - állította a kormányfő - nagyon kötődnek Szlovákiához, amely sokkal jobb gazdasági állapotban van mint Magyarország, a Fidesz szeretné ezt a kötődést meggyengíteni, és megerősíteni az etnikai kötődést. "Budapest igyekszik megszakítani és likvidálni a magyar nemzetiségű állampolgárok Szlovákiához való kötődését" - állította Fico. Szlovákia lakosságának mintegy 10 százalékát magyar nemzetiségű polgárok alkotják, ezért a Fidesz-koncepciója a miniszterelnök szerint az ország számára "nagyon veszélyes és hatalmas biztonsági kockázat".