Balázs Péter bolíviai kollégájával találkozott a Rózsa-Flores-ügy miatt

Vágólapra másolva!
A Bolíviában terrorizmussal vádolt Tóásó Előd ügyében találkozott a bolíviai külügyminiszterrel Balázs Péter ügyvivő külügyminiszter Madridban. Balázs szerint Magyarország fokozott nemzetközi figyelmet igyekszik elérni a Tóásó Előd elleni vádemeléskor.
Vágólapra másolva!

A magyar külügynek a vádemeléskor nagy nemzetközi figyelmet kell keltenie a Tóásó-ügy iránt - nyilatkozta Balázs Péter az MTI-nek Madridból, ahol kedden a bolíviai külügyminiszterrel tárgyalt.

David Choquehuanca Céspedes közölte az eszmecserén, hogy a bolíviai "igazságszolgáltatás eljár mindenkivel szemben, aki az ország területén terrorista cselekményre készül, fegyveres szervezkedésnek részese, és az elnök életére tör". Balázs szerint a vádemelés fordulópont lesz Tóásó Előd ügyében, mert "ki fog derülni, hogy pontosan mivel vádolják, de ez nem sok jót ígér, tehát nagyon résen kell lennie a magyar konzuli szolgálatnak, hogy megfelelően reagáljunk".

Balázs elmondta, hogy "a mi felfogásunk szerint Tóásó Előd valószínűleg maga is áldozat, mert belekeveredett ebbe az ügybe, a főszervezőket sajnálatos módon legyilkolták, amikor a tavaly áprilisi rajtaütés történt (...) mindent meg kell tenni azért, hogy ez az ember a lehető legjobban kerülhessen ki majd ebből az ügyből".

Balázs közölte kollégájával, hogy Magyarország fokozott nemzetközi figyelmet irányít majd az ügyre a vádemelést követően. Mint elmondta, "próbáltam azt is latba vetni, hogy Magyarország január 1-jétől EU-elnökként is különös figyelemmel fogja kísérni, hogyan jár el a bolíviai igazságszolgáltatás" Tóásó ügyében.

A magyar külügyminiszter úgy véli, hogy amit a Kepes András-féle interjúban Rózsa-Flores elmondott, az beismerő vallomással ér föl. "Mi azt mondjuk, hogy ő volt a főszervező, és ő már nem él. Úgyhogy ehhez egy jó ügyvéd kell, ez nem kormányok közötti tárgyaláson, hanem a bíróságon dől el, és egy jó ügyvéd kell hozzá, aki megvédi a védencét, ... maximális konzuli figyelemmel, ez eddig működött, tehát a fiú viszonylag tűrhető körülmények között van."