Háromfős norvég vállalat mentheti meg a Mexikói-öbölt

Vágólapra másolva!
Egy három emberből álló kis norvég cég kedden bejelentette, hogy a cég által kifejlesztett tőzegmoha-keverék segítségével meg lehetne menteni az Mexikói-öböl partvidékét az olajszennyezéstől. Az USA Környezetvédelmi Ügynöksége nagyon érdeklődik a találmány iránt.
Vágólapra másolva!

Bejelentette kedden egy kis norvég cég, hogy kifejlesztett egy tőzegmoha-keveréket, amely megvédheti az amerikai partokat a Mexikói-öbölnél az olajszennyeződéstől, ami az 1500 méteres mélységbe süllyedt fúrótoronyból, a Deepwater Horizonból ömlik a tengerbe.

A kis cég szerint egy kiló moha-mixtúra ötször annyi súlyú olajat képes elnyelni. "Mindez lehetővé teszi a sérülékeny partvidékek, élővilággal teli mocsarak, madár-fészkelő helyek megvédését" - mondta a Kallak Torvstroefabrikk nevű norvég cég vezetője, akinek vállalkozása összesen három emberből áll.

Az elbomlott növényi anyagokból kitenyészett moha képes volt abszorbeálni az olajat, és a moha révén meg lehetett tisztítani az olajtól szennyezett partokat és a sziklákat is - állította a cég vezetője a kísérleteikre hivatkozva. Norvég tudósok és a Sintef nevű ipari kutató csoport szerint az abszorpciós módszer már jól vizsgázott, amikor 2009-ben kipróbálták a Full City nevű tankernél, amely zátonyra futott Norvégia délkeleti részén.

A kis norvég cég vezetője azt mondta, hogy felvette a kapcsolatot vele egy amerikai specialista, aki közölte: az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége nagyon érdeklődik az általuk kifejlesztett mohás megoldás iránt. Az elsüllyedt fúrótorony bérlője, a BP szerint napi 800 ezer liter olaj ömlött eddig a tengerbe az április 22-i robbanás óta. Sok szakértő azonban úgy véli, hogy a BP alábecsüli a mennyiséget, ami tízszer akkora is lehet. Az olaj egy részét már sikerül a felszínre szivattyúzniuk a BP szakembereinek, de a szivárgást mág nem tudták megszüntetni.