Kivizsgálnák a BP büntetőjogi felelősségét az olajszennyezés miatt

Vágólapra másolva!
Amerikai szenátorok szerint felmerülhet, hogy a Mexikói-öböl olajszennyezéséért felelős olajfúróplatformot üzemeltető BP félrevezette a kormányt, amikor azt bizonygatta, hogy képes megbirkózni egy ilyen balesettel. A társaság eközben egyre több olajat tud felszippantani egy tankerbe, ám a szennyezés jelentős része a mélyben is terjed, és egyes kutatók szerint hamarosan bekerül a Golf-áramlatba. A szennyezés miatt lemondott az amerikai bányászati hivatal egyik igazgatója.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot kezdeményezett több amerikai szenátor az USA legfőbb ügyészénél a BP brit olajcég ellen, a Mexikói-öbölben elsüllyedt olajfúró-platform balesete miatt - jelentette a brit Telegraph. Az április 20-án felrobbant, majd elsüllyedt Deepwater Horizon olajfúró-platform olajkútjából legalább napi 800 ezer liter olaj kerül az öböl vizébe.

A szenátorok szerint a társaság félrevezette az amerikai kormányt, amikor arról biztosította, hogy képes megfékezni az ehhez hasonló olajszennyezéseket. A nyolc szenátor szerint a BP egy tavaly februárban az amerikai kormány ásványkincsekkel foglalkozó hivatalának (MMS) küldött iratában azt állította, hogy "egy váratlan, olajszivárgással járó kitörés, a megbízható berendezések használatára vonatkozó iparági előírások és technológiáknak köszönhetően, valószínűtlen, hogy bármilyen hatással járna".

A szenátorok arra kérték a legfőbb ügyészt, hogy vizsgálja meg, felmerülhet-e annak a gyanúja, hogy a cég félrevezette a kormányt, illetve történt-e bármilyen egyéb, a polgári vagy a büntetőjog hatálya alá eső cselekmény az olajszivárgással kapcsolatban.

A szenátorok kezdeményezése azt követően került napvilágra, hogy kiderült, lemond posztjáról Chris Oynes, az MMS egyik igazgatója, aki a BP part menti olajfúrásait felügyelte. Barack Obama amerikai elnök korábban azért kritizálta az MMS-t, hogy túlságosan közeli és szívélyes kapcsolatba került olajipari szereplőkkel.

Egyre több olajat szippantanak fel

A BP eközben különböző módszerekkel igyekszik megakadályozni a szivárgást. Vasárnap bejelentették, hogy sikerült egy csőrendszer segítségével a vízbe ömlő olaj egy részét a felszínre, egy tankhajóba szippantani.

Kedden közölték, a másfél kilométer hosszú csövön keresztül jelenleg napi 2000 hordónyi (több mint 300 ezer liter) olajat tudnak felszippantani, és úgy becsülik, hogy a kiömlő mennyiség felét lesznek képesek felfogni. A társaság úgy véli, hogy az olajkútból napi 800 ezer liter olaj kerül a vízbe. Kutatók azonban úgy vélik, hogy ennél jelentősen több olaj is ömölhet a tengerbe.

A mélyben is terjed a szennyezés

A Dél-floridai Egyetem tengerészeti karának dékánja, William Hogarth közben arra figyelmeztetett, hogy a szennyezés egyre közelebb kerül a Golf-áramlathoz, amely az USA keleti partvidékére sodorhatja az olajat.

Más kutatókat azok a vizsgálatok aggasztanak, amelyek kimutatták, hogy az olaj nem csak a víz felszínén, hanem a mélyebb vízrétegekben is terjed, ami összefügghet a BP egyik kármentésnek szánt intézkedésével, hogy zsíroldó vegyületeket juttattak a szivárgás közelébe. A Nemzeti Tengeralatti Tudomány és Technológiai Intézet szakemberei szerint a társaság zsíroldó vegyületekkel sikerrel tartja a víz színe alatt a mélyben a szennyezést, ám ezzel messze nincs megoldva a probléma, mivel a láthatatlanul maradt olaj így is hatalmas pusztítást okozhat az egész ökoszisztémában - idézte a brit Times.