Portugáliában is házasodhatnak az azonos neműek

Vágólapra másolva!
A világon nyolcadik országként Portugáliában is házasodhatnak egymással a homoszexuálisok. A gyakorló katolikus portugál elnök személyes meggyőződése ellenére támogatta a döntést, amelyet XVI. Benedek pápa látogatása után egy héttel jelentett be.
Vágólapra másolva!

Anibal Cavaco Silva portugál elnök hétfő televíziós beszédben jelentette be, hogy jóváhagyta a homoszexuálisok közötti házasságról szóló törvényt, amely így néhány napon belül hatályba lép.

A törvény, amelyet februárban fogadott el a baloldali többségű parlament, a "különböző nemű" kifejezés törlésével módosítja a házasság meghatározását a polgári törvénykönyvben. Ugyanakkor kifejezetten kizárja a homoszexuális pároknak az örökbefogadáshoz való jogát.

Az elnöki döntés azután született, hogy XVI. Benedek pápa múlt heti, portugáliai látogatása során hangsúlyozta: a homoszexuálisok közötti házasság egyike a jelenkor "legalattomosabb és legveszélyesebb kihívásainak".

Portugália a nyolcadik ország a sorban

Cavaco Silva, aki gyakorló katolikus és a vezető ellenzéki jobbközép párt tagja, kijelentette, hogy a törvényt személyes meggyőződése ellenére hirdette ki. "Ismerve a különböző pártoknak a parlamenti vitában hangoztatott álláspontját, minden arra utal, hogy azok a politikai erők, amelyek jóváhagyták (a törvényt), újból megtennék" - mondta.

"Úgy ítélem meg, hogy nem kell szükségtelenül elnyújtanom ezt a vitát, amely tovább növelné a portugálok közötti megosztottságot, és elterelné a politikai döntéshozók figyelmét az ország olyan gondjairól, mint a munkanélküliség, a gazdasági helyzet, illetve a szegénység" - tette hozzá. Az elnök sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a kérdésben nem jött létre "politikai konszenzus".

"Azt hiszem, nem lett volna nehéz a parlamentben kompromisszumot elérni, ha történtek volna erre irányuló erőfeszítések" - mondta az elnök Franciaország, Németország és Nagy-Britannia példájára utalva. Ezeket az országokat "nem lehet retrográdnak minősíteni" - hangsúlyozta Cavaco Silva.

"Világszerte csak hét olyan ország van, ahol az azonos neműek egyesülését házasságnak hívják. Az Európai Unió 27 tagállamában csak négy ilyen van" - tette hozzá. A melegházasságokat az EU-n belül Belgiumban, Hollandiában, Svédországban és Spanyolországban engedélyezték, a nem uniós tagállam Norvégia mellett.