Párbeszédet követel Fico a kettős állampolgárságról

Vágólapra másolva!
Haladéktalan párbeszédet követel Robert Fico szlovák kormányfő Budapesttel a kettős állampolgárságról. Fico erről a szlovák nemzetbiztonsági tanács ülése után beszélt. A kormányfő kezdeményezte a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó szlovák-magyar vegyes bizottság azonnali összehívását, és bejelentette, hogy egyelőre nem fejezi be munkáját a szlovák parlament - melynek most jár le a ciklusa -, hogy készen álljanak az esetleges válaszlépésekre. Orbán Viktor leendő miniszterelnök csak annyit közölt, hogy nem ülnek fel a provokációnak.
Vágólapra másolva!

Felszólította Budapestet Robert Fico szlovák kormányfő a szlovák nemzetbiztonsági tanács keddi ülése után, hogy haladéktalanul kezdjenek párbeszédet a szomszédos országbeli magyarok kettős állampolgárságát érintő törvényjavaslatról . Fico szerint a magyar lépés súlyos beavatkozás Szlovákia belügyeibe, sérti a nemzetközi jogot és a szlovák-magyar alapszerződést, amelyre Pozsonynak határozott választ kell adnia.

Orbán Viktor leendő miniszterelnök Fico nyilatkozatára reagálva kedden közölte, teljesen nyilvánvaló, hogy a szlovák választáson induló nemzeti pártok folyamatosan provokálják és provokálni is fogják Magyarországot, "mi azonban ezeknek a provokációknak nem ülünk fel". Orbán közölte azt is, hogy az első, kormányfőként történő külföldi látogatásával kapcsolatban Lengyelországgal vannak tárgyalásban.

A szlovák kormány azt követeli, hogy azonnal üljön össze a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó szlovák-magyar vegyes bizottság. Fico közölte, ha Budapest erre nem ad 24 órán belül választ, további diplomáciai lépéseket tesznek, és egy legfelsőbb szintű találkozót is kezdeményeznek.

Készen állnak

Fico bejelentette: kérésére szerdán elmarad a szlovák parlament ünnepi cikluszáró ülése, így készen fog állni arra, hogy rugalmasan reagálhasson a fejleményekre. "Folyamatosan figyelni fogjuk a tárgyalásokat (a magyar parlamentben)". Peter Weiss, a konzultációra hazahívott budapesti szlovák nagykövet már visszatért állomáshelyére, hogy a helyszínen követhesse a dolgok alakulását - mondta.

Ha az Országgyűlés elfogadja a kettős állampolgárságról szóló törvényt, a szlovák parlament azonnal válaszintézkedéseket hoz. "Készen állunk a nagyon kemény ellentámadásra" - jelentette ki Fico, aki szerint a szlovák kormány a szükséges törvénymódosítások első elképzeléseit már meg is vitatta. (Korábban azt vetették fel, hogy úgy módosítanák a szlovák alkotmányt, hogy az a szlovák polgár, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot.)

"Előnyben részesítjük azonban a felvilágosítást és a konzultációkat, amit Magyarországnak kellett volna elsőként megtennie a törvénymódosítás beterjesztése előtt" - mondta. Bizonyos problémának nevezte, hogy Magyarországon a választások után még nem állt fel az új kormány.

Fico ugyanakkor pillanatnyilag nem látja értelmét a rendkívüli parlamenti ülésnek, ahogy azt a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) követeli, mert a magyar jogszabály még nincs elfogadva, így nincs miről tárgyalni.

Fico nem zárta ki, hogy szükség esetén újra összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot. A hivatalos pozsonyi álláspont szerint a szlovákiai magyarok esetleges kettős állampolgársága Szlovákia számára "nemzetbiztonsági kockázat", ezért megfelelő válaszintézkedésekre van szükség. Fico korábban jelezte, hogy Szlovákia kemény választ fog adni Budapest lépésére.

Szólnak az EU-nak

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter azt állítja: Pozsonynak jelzései vannak arról, hogy a külföldi magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő budapesti kezdeményezés nemcsak Szlovákiában, de másutt is negatív visszhangot váltott ki. Lajcák Lajcák a szlovák nemzetbiztonsági tanács keddi ülése után tartott sajtóértekezleten Alcee Hastings amerikai kongresszusi képviselő nyilatkozatát említette, aki szerinte "nagyon keményen nyilatkozott ezekről az intézkedésekről, sőt bizonyos párhuzamot vont azzal a helyzettel, amely az orosz-grúz háborúhoz vezetett". További konkrét visszhangról azonban nem tett említést.

Lajcák közölte, álláspontjukról hétfőn tájékoztatta az Európai Unió és a NATO Pozsonyba akkreditált nagyköveteit. Eszerint Budapest erősíteni igyekszik a szlovákiai magyarok etnikai kötődését a kezdeményezéssel, és gyengíteni akarja állami kötődésüket, illetve "intézményi kapocs" alakulna ki Budapest és a szlovákiai magyarok között. "Hangsúlyoztam, hogy ez a törvény semmit sem kínál állampolgárainknak, ezért szlovákiai hatása politikai" - közölte.

Felhívta a nagykövetek figyelmét a trianoni szerződés aláírásának közelgő 90. évfordulójára is, és hogy olyan hangokat hallani, amelyek a II. világháború utáni európai elrendezés felülvizsgálatát követelik. "Ezek a megnyilvánulások korunkban rendkívül veszélyesek. Ha a volt Szovjetunió vagy Jugoszlávia néhány egykori régiója ezeket magáévá tenné, akkor annak nagyon negatív következményei lehetnének Európa stabilitása számára" - mondta.

Pozsony utasította az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagállamaiban működő szlovák nagyköveteket, hogy tájékoztassák befogadó országuk kormányát a szlovák álláspontról. Mikulás Dzurinda, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) elnöke és Iveta Radicova, a párt választási listavezetője kedden Brüsszelbe utaztak, hogy tájékoztassák az Európai Parlament néppárti frakcióelnökét a magyar törvénnyel kapcsolatos szlovák álláspontról.

A külügyminisztérium beadványt készít Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa számára, míg a kormányfő José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét fogja tájékoztatni.