Felgyújtották a bangkoki tőzsdét, fosztogatássá fajult a thai tüntetés

Vágólapra másolva!
Több épületet is felgyújtottak Bangkok központjában a kormányellenes tüntetők, akiknek tábora ellen szerdán indított offenzívát a hadsereg. A tüntetések több vezetője megadta magát, és erre szólították fel követőiket is, ám sokan nem fogadnak szót, a tiltakozás egyre inkább fosztogatássá fajul. A szerdai eseményekben legalább öt ember meghalt.
Vágólapra másolva!

Megadták magukat a thai kormányellenes tüntetők vezetői, miután Bangkok központját megszállva tartó táborukat szerdán megrohamozta a katonaság. A hadsereg néhány órával az akció kezdete után közölte, ellenőrzés alá vonták a helyzetet, és az offenzívát leállították.

A BBC szerint a tüntetők négy - más források szerint öt - vezetőjét őrizetbe vették, sokan követőik közül is megadták magukat, ám vannak még, akik ellenállnak. Bangkok központjában számos épületet felgyújtottak, lángol a tőzsde és a Central World Plaza - Délkelet-Ázsia legnagyobb bevásárlóközpontja -, valamint több bank és egy tévéállomás épülete is. A szétvert kormányellenes tiltakozás egyre inkább erőszakos rongálássá és fosztogatássá fajul. A thai védelmi miniszter szerint éjszakára kijárási tilalmat vezetnek be.

A tüntetők vezetői közül ketten, Dzsatuporn Prompan és Nattavuk Szajuka azt mondták, mielőtt elvezették volna őket, hogy azért döntöttek a megadás mellett, mert nem akarták, hogy még több ember haljon meg. Követőiket is megadásra szólították fel, de arra is biztatták őket, hogy ne adják fel a politikai változásért folytatott harcot. A vezetőket az egyik magas rangú katonai vezető terroristának bélyegezte.

Forrás: AFP
Kattintson a képre és nézzen a tüntetésekről készült képeket!

A BBC szerint legalább öten haltak meg az akciót kísérő összecsapásban, köztük egy olasz fotóriporter. Többtucatnyian megsérültek.

Az akció szerda reggel indult, a katonák páncélos csapatszállítók fedezékében hatoltak be a táborba dél felől, miután áttörték a bambuszból és gumikból emelt barikádokat. A BBC szerint a tiltakozások fő helyszíne jelenleg már üres, de vannak még ellenálló csoportok.

Korábban a kormány egyik szóvivője azt közölte, hogy a katonák átvették az ellenőrzést a tábor déli része felett, sok tüntető elmenekült, és az akció egész nap tartani fog.

A múlt hét óta tartó összecsapásokban szerdáig legkevesebb 37-en haltak meg. A kormány péntekig munkaszünetet vezetett be, hogy rendezni tudják a helyzetet.

Forrás: AFP
Kattintson a képre és nézzen a tüntetésekről készült képeket!

A kormányellenes tüntetések változó intenzitással március 14. óta tartanak. A demonstrálók többsége baloldali aktivista vagy a korábbi thai elnök, Takszin Sinavatrra támogatója. A tüntetők azt követelik, hogy tartsanak választást, mivel a parlamenti pártok egyezsége révén hatalomra jutott kormány szerintük illegitim.

A kormány kedden jelezte, hogy hajlandó tárgyalni a tüntetőkkel, de csak akkor, ha a tüntetők felszámolják a thai főváros, Bangkok központjában lévő táborukat. A szerdai összetűzések előtt a katonák hangosbemondókon figyelmeztették az embereket, hogy hagyják el a tábort. A felszólítás ellenére több ezer ember maradt a táborokban.

A kormány és a hadsereg azzal vádolja a tüntetőket, hogy a táborokban gyerekeket és nőket használnak élő pajzsként, míg a tüntetők szerint a hadsereg állítása ellenére nem csak önvédelemből lő rájuk.