Tüntető diákok szeméttel borították be a szlovén parlament előtti teret

Vágólapra másolva!
A szervezők szerint legalább hétezer diák tüntetett a szlovén parlament előtt. A diákok a kormány néhány intézkedése ellen tiltakoznak, köveket és tojásokat dobáltak, valamint személttel borították be a parlament előtti teret.
Vágólapra másolva!

Kövekkel betörték a parlament épületeinek több ablakát és tojásokkal dobálták meg a rendőröket diákok a szlovén fővárosban szerdán, ahol több ezren tüntettek a kormány intézkedései ellen. A szervezők szerint legalább hétezer diák demonstrált a ljubljanai törvényhozásnál tiltakozásul a kormány diákokat sújtó tervezett intézkedései ellen.

Az egyik terv szerint korlátoznák a diákok munkavállalását a tanulási idő alatt. A diákok az ellen is tiltakoztak, hogy a kormány meg akarja szüntetni az ingyenes étkeztetést. A tüntetés résztvevői tisztességesebb iskoláztatási rendszert és jobb diákellátást is követeltek.

A parlament környékén leállt a forgalom, miközben a törvényhozás előtti teret jelképesen szeméttel borították be a demonstráló fiatalok. "Évek óta romlik a diákok szociális helyzete, ezért a kormánynak nem kellene megakadályoznia, hogy a tanulás mellett pénzt keressenek megélhetési költségeik fedezésére" - mondta a szlovén diákszövetség, az SOS vezetője, Katja Soba.

A szerdai tüntetésen hivatalos közlés szerint senki nem sérült meg, a parlament védelmére felvonult több mint 100 rendőrnek nem kellett erőszakot alkalmaznia, bár többeket őrizetbe vettek. A tüntetés végül békéssé vált és feloszlott.